Jõuluretseptid

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsasupp kala ja krevettidega.
Kõrvitsasupp kala ja krevettidega. Foto: Erakogu

Piparkoogimaitseline jõulukook

3 muna
3 spl suhkrut
2 spl nisujahu
1 spl tärklist
1 tl piparkoogimaitseainet
2 dl murakamoosi
1 dl muraka- või mõnda muud likööri
250 g mascarpone’t
1 spl vanillsuhkrut
5 dl rõõska koort (35%-list)

Kaunistamiseks murakaid, astelpajumarju, purustatud pähkleid, riivitud valget šokolaadi, tuhksuhkrut.

Vahusta munad suhkruga, lisa sõeludes kuivained ja sega tainas ettevaatlikult läbi. Laota tainas eemaldatava servaga 26sentimeetrise läbimõõduga koogivormi ja küpseta ahjus 15 minutit 190kraadises kuumuses. Jahuta koogi põhi, immuta likööriga ja määri sellele ühtlase kihina murakamoos. Kreemi valmistamiseks sega omavahel toorjuust, vanillsuhkur ja vahustatud koor. Jaota kreem ühtlaselt koogipõhjale ja lase pool tundi vormis taheneda. Seejärel lõika koogiserv terava noaga lahti ja eemalda vormi serv. Kaunista.

Kanaliha-juustupirukas

400 g kanafilee ribasid
1 spl Santa Maria tulist lihamaitseainet
2 dl hakitud porrut
2 spl õli
1 dl rõõska koort (35%-list)
100 g riivitud juustu

Tainas:
300 g nisujahu
200 g võid
1 dl vett
½ tl Santa Maria sidrunhapet
½ tl Santa Maria kivisoola

Vala jahu lauale ja haki külm või jahu hulka, kuni moodustub sõmer mass. Lisa vähehaaval soola ja sidrunhappega maitsestatud vesi ning sõtku tainas ühtlaseks. Mässi toidukilesse ja aseta vähemalt paariks tunniks külma seisma. Kuumuta pannil õli ning ja prae selles kanafilee ribad ja porru. Lisa lihamaitseaine, sool ja rõõsk koor ning kuumuta, kuni koor on paksenenud.

Tõsta täidis pannilt, jahuta ja sega riivitud juustuga. Jaota tainas kahte ossa ja rulli mõlemad pooled võimalikult õhukeseks (mõni kord kokku voltides ja uuesti rullides). Aseta üks tainalehtedest küpsetusvormi põhjale, tõsta sellele täidis ja kata teise tainalehega. Määri pealt munaga, torgi kahvliga sisse mõni auk ja küpseta ahjus 220kraadises kuumuses 20-25 minutit.

Vürtsikas teejook

liiter kuuma rohelist teed
pakk hõõgveinisegu
4 spl mett
½ laimi mahl

Jaota klaasidesse hõõgveinisegu ja vala peale kuum tee. Maitsesta mee ja sidruni või laimiga.

Sea sisefilee sooja punase kapsa salatiga

500 g sea sisefileed
1 spl õli
1 spl mett
1 spl Santa Maria tulist lihamaitseainet
Santa Maria kivisoola
2 spl õli
suurem punane mugulsibul
loorberileht
8 dl (u 400 g) ribadeks hakitud punast kapsast
roheline õun
1,5–2 dl punast veini
kaneelikoor
4 tera nelki
1 tl suhkrut
1 tl palsamiäädikat
soola

Pane kõik komponendid (v.a äädikas) suurde potti ja hauta madalal kuumusel 35 minutit. Lisa äädikas ja kuumuta paar minutit. Maitsesta vajadusel soolaga.

Pruunista liha kuumal pannil mõlemalt poolelt, määri meega ning puista üle maitseaine ja soolaga. Küpseta ahjus 150kraadises kuumuses veerand tundi (sõltuvalt liha paksusest). Mässi seejärel liha fooliumisse ja jäta puhkama viieks minutiks. Serveeri liha kapsasalatiga.

Kõrvitsasupp kala ja krevettidega

400 g kõrvitsat
2 spl õli
3 küüslauguküünt
¼ värskelt hakitud tšillit
2 dl kalapuljongit
½ tl Santa Maria kivisoola (veskis)
100 ml rõõska koort (35%-list)
200 g valget kala
1 tl sidruniga kalamaitseainet
Santa Maria kivisoola (veskis)
100 g kooritud krevette

Kuumuta paksupõhjalises supipotis õlis küüslauk ja tšilli. Lisa kõrvitsakuubikud ja prae paar minutit. Lisa puljong ja keeda, kuni kõrvits on pehme. Purusta saumikseriga, lisa rõõsk koor ja lase uuesti keema. Kala prae keskmisel kuumusel pannil või ahjus, maitsesta ja serveeri koos supi ja krevettidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles