Laegas ehmatas troopilise sisuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvatavasti pahatahtlikult karpi kinni pandud põderpõrnikas püüdis vangist välja pääseda ja hekseldas korralikult karbi sisemust. Valge täpirida on putuka väljaheited.
Arvatavasti pahatahtlikult karpi kinni pandud põderpõrnikas püüdis vangist välja pääseda ja hekseldas korralikult karbi sisemust. Valge täpirida on putuka väljaheited. Foto: Erakogu

Laupäeval Tartu Lõunakeskuse Rimis jõulukingiks ehtekarpi vaadanud poekülastajat tabas šokeeriv üllatus, kui ta leidis karbist suure putuka, mis teadlase arvates sai sinna sattuda vaid tootja õela nalja tõttu.


«Õõudneee! Ehmatab ikka ära küll,» ütles Hiinas toodetud ehtekarbist umbes 7-sentimeetrise võõramaise putuka leidnud poekülastaja Ilona Käsk. Ta meenutas, et esialgu ta ei saanudki aru, et putukas on päris.

«Tõstsin kaant ja vaatasin, et pilaloom on karpi pandud,» meenutas Käsk. Lihtsalt huvi pärast kergitas ta ka teise karbi kaant. Kui sealt vaatas vastu vaid sile lilla kangas, tekkis naisel kõhe tunne.

Ostja kutsus karpi vaatama klienditeenindaja Aigi. «Oi, oi, oi! Kes see on? Kust see siia sai?» kohkus müüja koolnud putukat nähes. Käsi värisemas, silmanurgad niisked, hoidis ta ehtelaegast sirge käega enda ees ja viis selle poeletilt minema.

Õel nali

«Väga huvitav leid sellises kohas,» nentis Eesti Maaülikooli professor Urmas Tartes. Piltide järgi otsustades oli Tartese sõnul tegemist Kagu-Aasias leviva Lucanidae sugukonda kuuluva põderpõrnik­­lasega, keda Eestis ei leidu.

Teadlane oli üsna veendunud, et niisama juhuslikult putukas Hiinas karpi ei sattunud. «Siin on mängus kellegi huumorimeel, sest selline suur putukas ei jää ükskõik kui algelises kvaliteedikontrollis märkamatuks,» ütles Tartes.

Putuka jaoks oli see Tartese sõnul aga kurb lugu, sest elukas suutis karbis ilma veeta vastu pidada kõige rohkem nädala või kaks. Kui ta ka oleks elusana Eestisse jõudnud, võrdunuks tema ellujäämisvõimalused Tartese selgitusel siin nulliga, sest see putukas ei talu miinuskraade.

Mingit ohtu Kagu-Aasias üsna tavaline putukas inimesele ei kujuta. «Mürgine ta pole, aga kui teda sorkida, on lõugade vahele jäänud sõrmel väga valus,» rääkis Tartes. Põder­­põrniklaste vastsed arenevad Tartese selgitusel kõdunevas puidus, mistõttu on loogiline, et Hiinas võivad sellised putukad puidutööstuste ümber ringi liikuda.

Põhjused selgitamisel

Rimi esindaja Katrin Bats vabandas juhtunu pärast ning ütles, et karp saadeti kvaliteedikontrolli. Ka Hiina tootjalt küsib poekett Batsi kinnitusel selgitust, kuidas selline eksootiline putukas ehtekarpi võis sattuda.

Ülejäänud samasugused ehtekarbid kontrollib Rimi kõikides oma poodides üle ning eemaldab need vajaduse korral müügilt.

Putuka leidnud poekülastaja Käsk nentis, et kuigi elukas nägi jube välja, oli kurb vaadata tema meeleheitlikku püüdu end karbist välja närida. «Julm huumor, kui keegi seda meelega tegi,» lisas ta.

Tagantjärele oli Käsk aga rahul, et üleüldse karpi vaatas. «Ma ei taha mõeldagi, kui oleksin karbi lihtsalt ära ostnud, ära pakkinud ja selle kellelegi jõuludeks kinkinud,» võbistas Käsk õlgu.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles