Andrus Joonas pühendub esivanematele

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebajumalate toit.
Ebajumalate toit. Foto: Andrus Joonas

Kunstnik Andrus Joonas avab reedel, 10. detsembril kl 17 Pärnu linnagaleriis oma maalinäituse “Aledoia. Imelind ja valge laev”.

Kunstniku sõnade kohaselt rändasid ta esivanemad 19. sajandil Tsaari-Venemaa avarustesse otsima tõotatud maad ja valget laeva. Kes sõitis Siberisse, kes Musta mere äärde.

“Eestlaste kogukonnad said ruttu majanduslikult jõukaks tänu töökusele, tahtejõule ja õpihimule,” teadis Joonas. “Aga ajad muutusid ruttu ja uus režiim võttis neilt kõik, mis võtta andis. Kellelt vara, kellelt elu. Nooremad ja hakkajamad tulid Eestisse tagasi, valdavalt pärast teist ilmasõda. Minu vanemad kohtusid Kaukaasia eestlaste kokkutulekul Tallinnas ENSVs.”

Joonas märkis, et ju on see esivanematelt päritud otsija vaim, mis ei anna temagi hingele rahu.

“Ma ei tea, kas mu esivanemad leidsid selle mida otsisid, aga nad vähemalt julgesid otsida ja seda on tegelikult väga palju,” lisas kunstnik. “Seetõttu pühendangi oma neljakümnenda aasta juubelinäituse neile, sest nad on seda väärt ja tunnen, et pean neile tänu avaldama.”

Näitusel “Aledoia. Imelind ja valge laev” on eksponeeritud valdavalt Joonase viimase kahe aasta uuemat maali- ja performance'iloomingut ja see jääb pärnakaile näha 6. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles