Eesti on küll on-line, kuid uus meediaseadus hirmutab

, Stockholm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sellise pealkirja all ilmus 5. detsembri Svenska Dagbladetis lehe arvamustoimetaja Claes Arvidssoni pikem kirjutis Eestist. Ta tõdeb, et vaid lennutunnise reisi kaugusel asub Tallinn, kuid tulija maandub kahte ajastusse.

Osaliselt on pärandus okupatsiooniaastatest ikka veel silmanähtav tänavapildis: lagunenud vanad puumajad, Nõukogude ajast pärit üürikorterid, mis olid lagunenud juba ehitamisel, kuid mida ehib punane viisnurk. Osalt on 20 vabadusaasta jooksul palju maju renoveeritud ja rõhumise sümboolika ära koristatud.

Toompeal toretseb parlament kui Eesti demokraatia ja iseseisvuse sümbol.

Kui 2008. aastal tabas maailma finantskriis, sattus raskustesse Eestigi. Aga kriisiga tuldi kiiduväärselt toime ja nüüd võib märgata majanduslikku paranemist.

Kahjuks on Eesti valitsus haakinud ennast halba rahvusvahelisse arengusuunda, millega tahetakse meediat sundida vaikima. Ukrainas ja Valgevenes on selle strateegia tagajärjel tekkinud olukord, kus ajalehed on olnud sunnitud ilmumise lõpetama.

Paremliberaalne valitsus, mida juhib Andrus Ansip, on läbi surunud ajakirjanduse seaduse (kehtib ka blogide ja e-posti kohta), et takistada uuriva ajakirjanduse tegevust.

Rahatrahvidega ei taheta karistada mitte ainult “väärandmete” esitamise eest, vaid trahvid peavad olema nii suured, et kaoks mõtegi tulevikus uute “väärandmete” avaldamiseks.

Samal päeval, kui seadus vastu võeti, ilmusid Eesti ajakirjanduses paljastused poliitikute suhtes majanduslike huvide deklaratsioonis esitamata luksuselamute pärast Kreekas. Eesti ajakirjanikud hoiatavad juba saabuva enesetsensuuri eest.

Mida seadus tulevikus konkreetselt võiks tähendada, selgub siis, kui esimene juhtum on jõudnud kohtusse. Lõplik otsus saabub ilmselt Euroopa kohtus, mis on ühtlasi otsus selle seaduse kohta.

Isiklik kommentaar: Eestist saabuvate uudiste järgi on riigikogu äsjase seadusega ajakirjandusvabadust ikkagi piiranud. Igatahes on asjas huvipakkuvat, et sellest kirjutab Rootsi suurleht.

Eesti ajakirjandusest on olnud lugeda kriitilisi artikleid ajakirjanduse olukorrast Venemaal. Nüüd paistab, et sealt ollakse õppust võtnud ja tegutsetakse samamoodi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles