Ülejõe Apteek hoiatab ravimite koostoime eest

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Foto on illustreeriv.
Ravimid. Foto on illustreeriv. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

AS Ülejõe Apteek võttis kasutusele Skandinaavia ravimite koostoimete andmebaasi SFINX, mis annab apteekrile automaatse meeldetuletuse ravimite võimalike koostoimete kohta.

Ülejõe Apteegi juhataja Hiie Päidi sõnul on apteegil hea meel liituda uue e-teenusega. "Ravimid, mida patsient korraga võtab, vähendavad üksteise toimet," selgitas ta. "Näiteks aneemia raviks välja kirjutatud rauapreparaadi võtmine koos teatud antibiootikumidega toob kaasa selle, et kumbki ravim ei ole efektiivne. Mitme verehüübimisevastase ravimi kombineerimine osa antidepressantide või valuvaigistitega suurendab verejooksuriski."

Päidi jutu kohaselt võtavad inimesed järjest rohkem ravimeid ja sellega suurenevad ravimite koostoime võimalused. "Kui inimene võtab samal ajal kolme ravimit, võib ta halvimal juhul kokku puutuda kolme koostoimega. Üheaegselt viit ravimit kasutav patsient võib puutuda kokku kümne koostoime ja kümmet ravimit kasutav patsient 45 koostoimega," hoiatas Päit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles