Juhtkiri: Näoga mere poole

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Kihnu mereväravasse Suaru sadamasse merepäästejaama rajamine 2016. aastal, mis on kuulutatud merekultuuri aastaks “Näoga mere poole”, on põhimõttelise tähendusega. Merekultuuri aastal üritame taastada ja taasluua seda osa meie kultuurist, mis 50 okupatsiooniaastaga suudeti muuta mälestuseks.

Merepäästejaamade eelkäijad on tegutsenud Eestis väga hallidest aegadest. Kahe ilmasõja vahel arendati välja merepäästejaamade võrgustik. Vabatahtlike päästjate käsutuses olid luubid (päästepaadid), mida hoiti luubikuurides (merepäästejaamad). 1927. aastast punase juunipöördeni hoolitses merepääste eest Eesti Punane Rist, mis praegugi on vabatahtlike päästjate koostööpartner.

Merepäästejaama rajamise Kihnu tingis väikesadamate areng ja mereturistide arvu iga-aastane suurenemine. Veeohutuse tagamine on muutunud aina olulisemaks, samuti oskuste õpetamine ja treenimine, kuidas hättasattunuid aidata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles