Pärnu jääb kohtuotsusega suurest summast ilma

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wasa hoonete kehva seisu parandamisele kulus väidetavalt 204 500 eurot, mis Tallinna ringkonnakohtu otsuse järgi kompenseeritakse linna rahakotist.
Wasa hoonete kehva seisu parandamisele kulus väidetavalt 204 500 eurot, mis Tallinna ringkonnakohtu otsuse järgi kompenseeritakse linna rahakotist. Foto: Urmas Luik

Üleeile välja kuulutatud Tallinna ringkonnakohtu otsuse järgi on suur kaotaja Pärnu linn, kes vaidluses Wasa taastusravikeskusega jääb ilma 204 500 eurost.

Muuhulgas peab linn tasuma nelja ja poole aasta jooksul tekkinud kohtukulud 92 protsendi ulatuses. Ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu sõnade järgi pole täpsed kohtukulud veel teada. “Need selguvad pärast kohtuotsuse jõustumist,” sõnas ta.

Kohtuotsused jõustuvad kuu aega pärast nende väljakuulutamist. Seejärel paneb menetluskulud paika Pärnu maakohus.

Linnal on selle 30 päeva jooksul võimalus esitada kaebus, seega võib vaidlus taas riigikohtusse minna.

Sellele, kas otsus edasi kaevatakse, linna avalike suhete nõunik Karin Õunap vastust ei andnud. “Olukorra hindamine võtab aega,” tõdes ta.

Aastal 2011 otsustas linn müüa 23,4 miljoni krooni eest Sõpruse taastusravikeskuse aktsiad Pärnu Ravikeskus OÜ-le (nüüd Wasa AS). Peagi selgus, et kokkuleppe tulemusel kandis ostja 2,9 miljonit krooni (185 000 eurot) eraldi kontole, kust linn selle aasta pärast kätte oleks saanud.

Enne seda nõudis ostja hinnaalandust, kuna taastusravikeskus ja hotell olid sel ajal halvas korras ja seenkahjustusega. Linn pöördus selle raha kätte saamiseks kohtusse. Kohtus väitsid taastusravikeskuse esindajad, et linnavalitsus varjas neid puudusi aktsiate müümisel.

Lepingutes oli kaitsjate selgituse järgi kirjas, et Wasa pidi saama takistusteta majandustegevust jätkata, kuid halvas seisukorras hoonete tõttu ei olnud see võimalik.

Taastusravikeskuse esindajate hinnangul läks kõnealuste puuduste parandamine maksma 204 500 eurot, seetõttu tõstis ringkonnakohus vaidlusalust summat 19 000 euro võrra.

Nelja ja poole aasta jooksul on linn ja Wasa käinud läbi kõik Eesti kohtuastmed.

Pärnu vs. Wasa kohtusaaga

* 05.10.2011, Pärnu maakohus. Linn nõudis AS Wasalt Sõpruse müügist maksmata jäänud ostusummat. Kohus otsustas, et Wasa peab tasuma linnale hoiustatud raha ja intressid.

* 18.10.2011, Pärnu maakohus. Wasa kaebas omakorda kohtusse linna ja nõudis kahjuhüvitist. Lepiti ainult kokku, et vaidlusalune summa on 185 000 eurot.

* 14.05.2014, Pärnu maakohus. Kohus otsustas, et Wasa ei pea linnale maksma 185 000 eurot, linn jääb nõutud rahata. Ühtlasi tuleb linnal tasuda menetluskulud.

* 04.12.2014, Tallinna ringkonnakohus. Kohus rahuldas Pärnu linna kaebuse ja 14.05 otsus tühistati. Samuti rahuldati linna hagi ja nõuti rahasummat jälle Wasalt.

* 25.05.2015, riigikohus. 04.12 tehtud otsus tühistati ja asi saadeti tagasi ringkonnakohtusse, et see seal uuesti üle vaadataks.

* 17.02.2016, Tallinna ringkonnakohus. Täiendas 14.05.2014 tehtud Pärnu maakohtu otsust. Otsustati tõsta vaidlusalune summa 204 500 euro peale ja linn peab kohtukulud 92 protsendi ulatuses kinni maksma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles