Toomas Alatalu: Kantsler Angela Merkel kipub eksima

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alatalu.
Toomas Alatalu. Foto: PP

Kümnendat aastat kantsleriametit pidav Angela Merkel on end vaieldamatult ajalukku kirjutanud, kuid nagu on teistegi poliitikute puhul ilmnenud, pole pikk staaž tagatis, et ükskord ei kao kontroll sündmuste kulu üle.

Praegu ei kahelda enam üheski Euroopa nurgas selles, et Merkeli ja tema meeskonna puhul sai murdepunktiks mullu augustis kõlanud kergemeelne kutse Süüria sõjapõgenikele tulla Saksamaale. Pealegi koguses – 800 000 isikut –, kelle vastuvõtmine lühikese aja jooksul oli mõeldamatu kehtiva Schengeni reeglistiku alusel. Teisisõnu: Berliini sõnum “Tulge!” mõjus üleskutsena rikkuda seadusi.

Säärasena see tulek teoks saigi. Samal ajal ilmnes, et Berliin lootis oma soolo mõistmist kõigilt ülejäänud liikmesriikidelt. Juba see iseenesest oli hämmastav. Aga eks probleem olegi selles, et Merkel oli siiani kõikjal ja kõiges oma tahtmise saavutanud ja oli ette välistanud, et sel korral võiks teisiti minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles