Bussipileti saab varsti jälle sentide eest

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Maakonna ühistranspordi korraldamisega tegelev Viljandi maavalitsus kehtestas maavanema korradlusega europõhised maakonnasisese ühistranspordi pileti hinnad ja sõidukilomeetri tariifid.


Maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Tõnis Kortsu sõnul on uusi hindu kehtestades silmas peetud asjaolu, et krooni ümberarvestamisel euroks määratud kursi alusel ei tekiks bussis sularaha eest piletit ostes liigset ajakulu ning oleks tagatud sõiduplaanijärgne liiklus.

«Lahtiseletatuna tähendab see, et pileti hinnad eurodes on nii ümmargused kui võimalik, et vältida liigset ajakulu,» selgitas Tõnis Korts. «Võimalike eksituste vältimiseks kulub ju bussijuhtidel niikuinii uute rahade tähelepanelikule ülelugemisele ning vajaduse korral ümberarvestuse tegemisele esialgu päris palju aega.»

Uusi sõidupileti hindu kehtestades on silmas peetud põhimõtet, et see toimuks tarbijale soodsamas suunas.

Eurole ülemineku ajal kujunevad maavalitsuse hinnangul bussides eriti keeruliseks jaanuari esimesed kaks nädalat ehk krooni ja euro paralleelkäibe periood, kui piletite eest saab maksta nii eurodes kui kroonides. Seetõttu palus maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialist Maie Mumm, et sõitjad püüaksid kasutada pileti ostmiseks võimalikult täpset raha, et bussid ettenähtud liikumisgraafikus püsiksid.

«Olenemata sellest, kas pilet ostetakse jaanuari algul eurode või kroonide eest, antakse sõitjale raha tagasi üldjuhul eurodes. Kui see aga ei ole võimalik, võib bussijuht tagasi anda ka kroone,» selgitas Maie Mumm. Vajalike ümberarvestuste tegemiseks on bussifirmadel kavas anda bussijuhtidele kalkulaatorid.

Ühtlasi lootis Maie Mumm, et busse ei hakata kasutama alternatiivsete rahavahetuspunktidena, seda enam et väga suurte kupüüridega makstes ei pruugi bussijuhil piisaval hulgal eurosid tagasiandmiseks ollagi.

Viljandi linnaliinide uued eurodes bussitalongid jõuavad müüki aasta viimasel nädalal.

Maie Mumm lisas, et need sõitjad, kellel on alles kehtivaid kroonide eest ostetud bussitalonge, saavad need 2011. aasta algul ära kasutada. «Piletite tagasiostmise korraldamiseks pole põhjust, sest tegemist on igati kehtivate talongidega.» Samuti kehtivad märgitud tähtajani kuukaardid.

Kiipkaardimakstes minnakse kroonidelt eurodele automaatselt üle 1. jaanuaril nagu teistegi kaardimaksete puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles