Munadepühad võtavad kanapidajad võhmale

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõnni talu perenaise Tiiu Saare kaenlas on tema jutukad munakanad.
Sõnni talu perenaise Tiiu Saare kaenlas on tema jutukad munakanad. Foto: Mailiis Ollino

Paikuse vallas Seljametsa külas peab peaaegu kõrvuti kanu kaks naist: Sõnni talu perenaine Tiiu Saare ja tema pojatütar Margot Saare Männituka talus.

“Sel nädalal ega tegelikult ka muul ajal ei ole võimalik kindlasti kõiki tellimusi täita, sest mahekanamune ostetakse tunduvalt rohkem, kui meil pakkuda on,” kostab FIE Margot Saare.

Pühade eel nagu mis tahes teisel nädalal saadab Margot Saare müüki 1700–2000 pruuni muna ja ikka ületab nõudlus pakkumise.

Lumi pole veel sulanud ja Sõnni talu kanad siblivad endiselt katusealustes aedades, nii peagi munema hakkavad poolteistsada noorkana kui ligemale 400 vanakana, kes sulgimise ajal just piltilusad välja ei näe. Sulgede vahetamise aegu munevad nad harvemini ehk ametlikult väljendudes on munatoodang väiksem.

Hea mäluga inimestel meenub siinkohal nõukogude aeg, mil valged ja pruunid munad kadusid poodidest müügilt nädalapäevad enne suurt reedet. Linnuvabrikutes ja linnukasvatusmajandites jõudis nagu käsu peale kanadel kätte sulestiku vahetamise periood, mis seletamatul põhjusel lõppes kohe pärast pühi.

“Sel ajal olid müügil ainult Eestis toodetud munad, sellepärast tekkiski vahe. Nüüd käib äri, meile tuuakse mune Leedust, Poolast ja kust iganes,” arvab Tiiu Saare.

Sõnni talugi on mahetootja ja siinsed sulelised ei näe oma toidusedelis välismaal valmistatud maisi- ega sojajahu, vaid lepivad loodusliku toiduga, saades kaltsiumi kätte näiteks teokarpidest, mida perenaine mere äärest korjab.

Otse tootjalt tarbijale ehk OTTis tegutsev Tiiu Saare tegi hommikuse linnaringi, mitusada pruuni muna läks nagu nuusates, ostjatest lookles pidevalt saba. Pühade ajal pole talus mahti hinge tõmmata, sest kanad, haned ja küülikud kalendrit ei tunne.

“Meil on selline peretava, et paneme ülestõusmispühal lastele, nüüd juba lastelastelastele korvikesed värviliste munadega peitu ja nad otsivad need üles. Ise räägime, et jänesed tõid,” seletab Tiiu Saare.

Männitukal on pererahval vaiksel laupäeval käed-jalad tööd täis, sest samal ajal toimub piirkonna ettevõtjaid tutvustav üritus “Kaks kohviringi ümber Soomaa”. “Avame lihavõtteteemalise kohviku, pakume soolaste ja magusate küpsetiste kõrval talu oma toodangut: muna- ja ahjujuustu, talujogurtit ja jäätist,” selgitab Margot Saare.

Munade kaunistamiseks kasutab Saare noor- ja vanapere looduslikke vahendeid, näiteks sibulakoori, peedimahla, suuri tanguteri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles