Pärnumaalaste käsitöö aitas Gruusias head teha

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsitöö.
Käsitöö. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu ja Pärnumaa käsitöötegijad saatsid Gruusiasse hulga käsitööd, mis müüdi edukalt maha rahvusvahelise naiste organisatsiooni (IWA) ja välissaatkondade organiseeritud heategevuslikul jõululaadal Thblisis.

Kogu Thblisi jõululaada tulu läheb kohaliku taastusravikeskuse rajamiseks.

Pärnumaa lapsed ja käsitöösõbrad on oma panuse Gruusia laste toetamiseks andnud juba mitu aastat: 2008. aastal algatati heategevusprojekt “Killuke päikest igasse päeva“, mille raames Gruusia põgenike lastele saadeti 1000 jõulukaarti.

Järgmisel aastal läkitati Thbilisi heategevuslikule jõululaadale Pärnumaa organisatsioonide ja klubide meisterdatud päkapikke ja muud käsitööd.

Sel aastal aitas “Killuke päikest igas päevas” taas jõululaadal Eesti lauda täita. Käsitööd valmistasid Maarja-Magdaleena gildi meistrid, Varbla põhikooli õpilased, Varbla käsitööringi naised, Häädemeeste Martad ja veel hulk tublisid naisi. SA Kihnu Kultuuriinstituut annetas Kihnu kalendrid.

Saadetise toimetas Thblisisse Ulrike Mesi MTÜ Kodanikujulgusest. “Jõululaat on suur avalik üritus, kus peale IWA löövad kaasa 20-30 välisriikide saatkonda ja kohalikud käsitöölised,” jagas Mesi muljeid. “Iga saatkond paneb välja oma riiki tutvustava kauba, pakutakse rahvustoite, melu on suur. Eestit esindada ja laadal kauplemist korraldada aitasid Eesti saatkond ja Thbilisi eestlaste kogukond lastest väärikate daamideni.”

Mesi sõnutsi osteti laadal pätside kaupa Eesti leiba, mida juuretisest ja rukkijahust kohapeal valmistatakse, populaarseks osutusid Kalevi maiustused, Suva etnosokid ja loomulikult eestlaste hoole ja armastusega tehtud rahvuslik käsitöö.

Palju tähelepanu pälvisid Mesi seljas olnud Vändra rahvarõivad.

IWAsse kuuluvad naised 30 riigist, Thbilisis tegutseb organisatsioon 1996. aastast. Mesi sõnutsi on abivajajaid ja abitaotlusi Gruusias palju, IWA finantseerib sõjas kodu kaotanud laste ülikooliõpinguid, lastekodusid, üksikuid abivajajaid, ravikulusid. Jõululaat on IWA üks peamisi raha kogumise ettevõtmisi, läinud aastal koguti ligemale 60 000 lari (1 lari = 6,7 krooni).
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles