Pärnakad olid taas esirinnas

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Eesti 2010. aasta parimate sportlaste väljakuulutamisel pühapäeva õhtul Tallinnas Nokia kontserdimajas selgus, et pärnakad, meie kandist pärit või meilt kõvasti tuult tiibade alla saanud on jätkuvalt tegijad.

Enne seda, kui tänavu suuri tegusid sooritanuid üles lugeda, tuleb juhtida tähelepanu faktile, mis võib-olla veidi telekaamera taha jäi – õhtu konkurentsitult pikim aplaus kuulus oma pika ja särava karjääri lõpetanud sõudjale Jüri Jaansonile, õhtu üks mõjuvamaid lauseid “ma pole ka enam mingi poisike, aga kuni mäletan, olen sind, Jüri, imetlenud ja motivaatoriks pidanud” kettaheite olümpiavõitjale ja maailmameistrile Gerd Kanterile.

Võrkpallurid võtsid supersaagi

Erakordne edu saatis tänavu võrkpallureid. Kõigepealt kuulutati võrkpalliliit koos suusa- ja vehklemisliiduga kolme parema sekka kuuluvaks, siis anti parima treeneri Kristjan rahvusmeeskonna treenerile, Paikusel elavale Avo Keelele.

Lõpuks kuulutati parimaks võistkonnaks kaks korda Hollandi meeskonda võitnud ja 2011. aasta EM-finaalturniirile pääsenud võrkpallimeeskond. Ehk siis suuresti pärnakatel Argo Meresaarel, Jaanus Nõmmsalul, Sten ja Asko Esnal, Raimo Pajusalul ja Kristjan Õuekallasel, ka teisel treeneril Andrei Ojametsal ja teistel Pärnu abijõududel tuginev kooslus.

Ei saa jätta märkimata, et võistkondadest teise koha saanud Eesti jalgpalli rahvusmeeskonna juhtija, treenerite konkursil neljanda koha saanud Tarmo Rüütli on Pärnu taustaga ja vutikoondises on endiselt arvukalt Pärnust kasvanud pallureid (Raio Piiroja, Sergei Zenjov, Taavi Rähn, Martin Vunk, Karl Palatu, Sergei Mošnikov, Rauno Alliku jt). Ja kolmandaks jäänud paarisaerukahene sõudepaat tähendab Pärnu Kalevi sõudeklubi liikmeid sintlast Allar Raja ning viljandlast Kaspar Taimsood.

Kaisa Pajusalu sai ihaldatud trofee

Päris puhas esikoht tuli Pärnusse noorsportlaste klassis, kus võitis U23 sõudmise MMi ühepaadihõbe Kaisa Pajusalu.

“Olen õnnelik, et viimasel noorteaastal selle ihaldatud trofee kätte sain,” ütles Pajusalu, kes kogus juba punkte ka naiste arvestuses, andes sellega vihje järgmisteks aastateks.

Meestest võitis Eesti parima tiitli küll epee maailmameister Nikolai Novosjolov, aga endiselt Pärnumaa suusaklubi Jõulu liikme Andrus Veerpalu vahva võitlus Vancouveri olümpial andis talle teise koha punktid. Pärnu Altiuses Ando Palginõmme juures alustanud, tänavu küll suure ja ilusa medalita jäänud, kuid ikkagi maailma kettaheite edetabelit juhtiv Gerd Kanter oli neljas ja Kilingi-Nõmmel elanud EM-võistluste neljas kümnevõistleja Mikk Pahapill viies.

Pilk ajalukku

Eesti parimate sportlaste valimise ajalukku vaadates leiame, et ainus parimaks valitud Pärnu treener on toona Jüri Jaansonit juhendanud Mihkel Leppik (1989 ja 1990). Võistkondadest võidutsesid 2004. kuni 2009. aastani sõudjad, paadis alati ka pärnakaid. Enne neid tunnistati võistkonnaarvestuses parimaks samuti sõudja Tiit Helmja 1979. aastal koos tartlase Gennadi Kinkoga.

Naistest on Eesti parimaks sportlaseks tunnistatud viievõistleja Margrit Tooman (1994), sõudja Reet Palm (1978 ja 1979) ning allveeujuja Illa Raudik. Tooman on sündinud pärnakas, Palm ja Raudik hiljem meie linna siia elama tulemisega austanud.

Meestest on pärnakas (või meie kodukandiga tihedalt seotud) parimaid olnud palju: Andrus Veerpalu (1999, 2001, 2002, 2006, 2009), Jaan Talts (1967, 1968, 1969, 1970, 1972), Jüri Jaanson (individuaalselt 1990, 1995, 2004, lisaks kolm korda võistkonnas), Paul Keres (1959, 1962), Gerd Kanter (2007, 2008) ja Jüri Poljans (1981).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles