Pärnumaa savi- ja tellisetööstuste lugu

, ehituskeraamik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telliste käsitsi vormimine oli must töö, aga tõi leiva ja selle kõrvase tubli ning hakkaja töölise lauale.
Telliste käsitsi vormimine oli must töö, aga tõi leiva ja selle kõrvase tubli ning hakkaja töölise lauale. Foto: Pärnu muuseum

Tellise-, ahjupoti- ja savitöökojad olid laialt levinud ja oluline tegevusala nii mõisates kui hiljem talupidajate ja ettevõtjate hulgas, kuid Pärnumaa endistest savitööstustest süsteemne ülevaade puudub. Pärnu muuseumil on kavas välja anda "Pärnumaa" koguteose 3. osa, kus käsitletakse eri tööstusharusid.

Äärmiselt tänuväärse töö savitööstustealase teabe talletamisel tegi ära legendaarne savitöömees ja koduloouurija Feliks Männikov. Mälestused Häädemeeste kandi tööstuste kohta kogus Enda Kallas ja Allikukivi ümbrusest kirjutas Jaan Kuninga meenutused üles August Mitt. Paljud savitööstusega seotud paigad on jõudnud maa-ameti pärandkultuuri kaardikihile. Loodetavasti lisandub selle kirjutise ajel pärnumaalastelt veelgi mälestusi ja teavet, täiendamaks plaanitavat koguteost.

Tellisepõletamine Pärnumaal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles