Alanud nädal tuleb kevadine: päeval on soe, öösel külmetab

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soe kevadpäev Pirita rannas.
Soe kevadpäev Pirita rannas. Foto: Erik Prozes

Riiklik ilmateenistus ennustab mõnusat kevadsooja kogu nädalaks, kuid öösiti tuleb mitmel pool Eestis arvestada siiski miinuskraadidega. Aeg-ajalt sajab vihma, suuremat sadu on oodata aga pühapäeval.

Teisipäeval katab Eestit kõrgrõhuvöönd. Ilm on sajuta, selge taeva ja nõrga tuulega. Õhutemperatuur on öösel sisemaal 0 kuni -5, rannikul kuni +3 kraadi. Päeval tuleb sooja 10-13 kraadi, meretuulega rannikul kuni 6 kraadi.

Kolmapäeva öösel püsib kõrgrõhuvööndi mõjul sajuta ja rahulik ilm. Selge taeva all langeb õhutemperatuur sisemaal -4 kraadini, rannikul on sooja 2 kraadi. Päev on samuti sajuta ja ennelõuna võrdlemisi päikeseline. Pärastlõunal tõmbub taevas aga pilvisemaks, kuna lõuna poolt läheneb madalrõhkkond. Tuul pöördub itta ja kirdesse ning muutub tuntavamaks. Õhusooja on 10 kuni 13 kraadi, meretuulega rannikul kuni 7 kraadi.

Neljapäeval möödub Eesti kagupiiri tagant madalrõhkkond ja selle sajupilved katavad põhiliselt Eesti lõuna- ja idaosa. Sajuta jääb tõenäoliselt Lääne- ja Loode-Eesti. Kirde- ja põhjatuul tugevneb puhanguti 15 m/s. Öösel tuleb sooja 1 kuni 5 kraadi, päeval 5 kuni 9 kraadi. Lääne-Eestis võib õhutemperatuur tõusta paar kraadi üle 10 kraadi.

Reedel madalrõhkkonna mõju väheneb ja tõenäoline on kõrgrõhkkonna tugevnemine. Ilm on sajuta kuni õhtuni, mil läheneva madalrõhuvööndi tihedamad pilved võivad Lääne-Eestisse jõuda. Tuul on valdavalt idakaarest ja nõrk, õhtul tugevneb kagutuul. Õhutemperatuur on öösel -3 kuni +2, päeval 8 kuni 11 kraadi, jahedam on meretuulega rannikul.

Laupäeval jõuab Läänemere õhuruumi madalrõhkkond. Sõltuvalt liikumise trajektoorist ja kiirusest jõuab sadu meile kas juba hommikuks või aeglasemal lähenemisel alles õhtuks. Tuul puhub kagust ja lõunast ning on võrdlemisi tugev. Õhutemperatuur on öösel -2 kuni +3, saartel kuni +5, päeval 10 kuni 11 kraadi. Meretuulega rannikul ja ka sajupilvede kiiremal jõudmisel on temperatuur madalam. 

Pühapäeval jääb Eesti madalrõhkkonna mõjusfääri ja ilm on sagedaste sajuhoogudega. Tuul puhub suurema tõenäosusega lõunast ja edelast ning on tugev. Õhutemperatuur on öösel +1 kuni +6, päeval 7 kuni 12 kraadi, sajupilvede all on paar kraadi madalam.

Esmaspäeval madalrõhkkond kaugeneb ja saju võimalus väheneb. Tuul pöördub põhjakaarde. Õhutemperatuur on öösel -1 kuni +3, päeval 6 kuni 11 soojakraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles