Suur samm Eestile

Andrus Ansip
, Eesti Vabariigi peaminister (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See on väike summa eurotsoonile, aga suur samm Eestile. Õnnitlen Eesti rahvast Euroopa ühisraha kasutuselevõtu puhul! Euro on kõigepealt meie julgeoleku tagatis. Oleme maailma suuruselt teise rahanduspiirkonna täisliige kõigi selle eeliste ja kohustustega.

Euro on kinnitus, et Eesti ongi Euroopa – ilma mingite aga-de või 15,6466ste vaheastmeteta. Oleme ühtaegu eestlased ja eurooplased, tõeks on saanud Gustav Suitsu kuulsad sõnad.

Samal ajal jätame hüvasti krooniga, mis meid on ligi 19 aastat teeninud. Kroon oli tubli valuuta, mis oli jäigalt seotud alul Saksa marga ja hiljem euroga, kuid mida ometi saatis alaline, olgugi teoreetiline paine ühel päeval devalveeritud saada. Seda ei juhtunud kunagi, aga nüüd võib need jutud minevikku jätta.

Ent iga raha on ikka ainult vahend. Vahend selleks, et saaksime väärikalt – euroopalikul moel – ehitada oma riiki, ainsat Eestit, mis maailmas on. Eestlased on tublid olnud. Oleme lühikese ajaga üles ehitanud põhjamaiselt korraliku riigi: Eesti on saanud üheks euroopalikumaks riigiks.

Olgem õigusega uhked Eesti üle, sest tema saavutused on iga kaaskodaniku, kaasmaalase töö vili. Elu viivad edasi need, kes suudavad kanda raskusi väärikalt ja rõõmuga. Ka kõige raskematel aegadel tuleb jääda ustavaks oma tõekspidamistele, enda rahvale ja riigile.

Me peame hindama neid, kes ei kuluta oma energiat teiste materdamisele, vaid töötavad selle nimel, et Eestis elu paremaks läheks. Ja uskuge mind: paremad ajad on veel ees.

Sümboolne on, et esimesed eurokupüürid tulid käibesse Estonia majast, mis on sündinud Eesti rahva ühise jõupingutuse viljana. See oli kõigest sajandi eest, kui Juhan Liiv annetas viimase, mis tal oli – oma kuue, Estoniale, mis tõlkes ju muud ei tähenda kui: Eestile.

Liiv oli selgeltnägija, olles juba varem kuulutanud, et “ükskord on Eesti riik”. Siis seda riiki veel polnud. Kuid koos Estoniaga riiki juba aimus, Estonia avamiseks kirjutatud proloogis hõiskas Gustav Suits: “Näen Eestit tõusvat sünnituste valust!“ Nüüd, sadakond aastat hiljem, võib öelda, et Eesti heaks on kuue annetanud iga Eesti kodanik, iga maksumaksja. Sellepärast ongi Eesti just selline: ilus maa ja kodune riik.

Tänan valitsuse nimel kõiki kaasmaalasi koos käidud tee eest, toetuse eest, mida rahvas kõrgeima võimu kandjana on üles näidanud raskete otsuste suhtes, mida valitsusel on tulnud teha!

Soovin kõikidele head uut aastat! Häid aastaid euro seltsis!

Peaminister Andrus Ansip ütles oma uusaastasoovid pärast esimeste eurode võtmist pangaautomaadist Estonia teatri juures Tallinnas 1. jaanuaril 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles