Tšornobõl oli hullem kui Hiroshima

Annika Poldre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioaktiivselt saastatud pinnase äravedu.
Radioaktiivselt saastatud pinnase äravedu. Foto: Erakogu

Tšornobõli katastroofist möödub 26. aprillil 30 aastat. Ukraina tuumajaama ümber on endiselt surnud tsoon. Seal ehitatakse lekkiva reaktori katteks uut sarkofaagi ja valvatakse, et ei puhkeks tulekahju.

Kiievis asuv firma Solo East Travel, mille emafirma Solo West Corp asub Kanadas, reklaamib oma kodulehel: “Reisid, mis teevad kõik su sõbrad kadedaks.” Need on ühe- ja kahepäevased kohustusliku tervisekindlustusega tuurid “ekstreemturismi teemaparki” – tuumakatastroofi piirkonda. Hind algab 97 USA dollarist, ühe inimese erareis maksab 450 dollarit. Kui uskuda välisajakirjanduse andmeid, käib seal kohalike giidide saatel aastas tuhatkond turisti.

Pärnumaa Tšornobõli ühenduse Gamma juhatuse esimees Jaan Krinal alustas 1986. aasta 7. mail koos teiste üle Eesti Pärnusse kokku toodud meestega 1050 kilomeetri pikkust teekonda, teadmata täpselt, kuhu ja kui kauaks, ja veetis pool aastat piirkonnas, mille nimi levis kulutulena üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles