Meenutusi Fiestast: perestroikast vabanemiseni

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirevatest artistidest kirevate plakatiteni. Fiesta International maalis veidi mustvalge Pärnu värviliseks, äratas unise kultuuri elule ja lõi atmosfääri, mis muutis linna peaaegu tundmatuseni.
Kirevatest artistidest kirevate plakatiteni. Fiesta International maalis veidi mustvalge Pärnu värviliseks, äratas unise kultuuri elule ja lõi atmosfääri, mis muutis linna peaaegu tundmatuseni. Foto: Erakogu

Maailmatasemel rahvusvaheline muusika, värvikirev tänavapilt, rõõmsad inimesed ja moodne mõtlemine – ei tundu just märksõnad, mis iseloomustaksid 80ndate lõppu ja 90ndate algust Eestis, kuid omal ajal Fiesta International just selliseks Pärnu linnapildi lõi.

“Sis meil tulõva Fiesta ja Rock-Summõr, ütle mullõ uma telehvooninummõr,” kõlavad ansambli Ummamuudu kuulsaima loo “Kõnõtraat” sõnad, millest saab vaid õrna aimu Pärnus toimunud Fiesta festivali mainest tol ajal.

Fiestat korraldati eri nimede all Pärnus aastatel 1986–1993. Ajastus oli ideaalne: perestroika ja lõpuks iseseisvumine. Ajastu, kus avanes aken ja tuppa tungis sõõm värsket õhku. Seda kõike festival peegeldaski. Nüüd, kui esimesest festivalist on möödas 30 aastat, on aeg meenutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles