“Talvejazz” toob kevade lähemale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Voorand on äratanud lauljana tähelepanu juba nii mujal Euroopas kui Ameerika mandrilgi.
Kadri Voorand on äratanud lauljana tähelepanu juba nii mujal Euroopas kui Ameerika mandrilgi. Foto: Sille Annuk / Postimees

Enne kevadist suurimat džässifestivali hoiab “Jazzkaar” meeled erksad 12. veebruarist 18. märtsini toimuva “Talvejazzi” kontserdisarjaga, millele Pärnus saab kaasa elada veebruaris jääfestivalil.

“Jazzkaare” ja “Talvejazzi” korraldaja Anne Ermi teatel on seekord rõhk eesti muusikal. Kaks pianisti-heliloojat, Tõnu Naissoo ja Urmas Lattikas, plaanivad kuulajate ette tuua oma 2011. aastal ilmuvate albumite värsked kavad, džässilauljatari Kadri Voorandi kontsert viiakse raadiokuulajateni üle Euroopa.

Tulekul põnevad projektid

Ermi tutvustuse järgi on kavas välismuusikute põnevaid koostööprojekte: Donkey Monkey (Prantsusmaa-Jaapan), Lucia Recio - Didier Petit (Prantsusmaa), Madam Rouge (Eesti-Prantsusmaa) ja Sergio Bastos koos Raivo Tafenau kvartetiga (Brasiilia-Eesti).

Urmas Lattikas on tuntud arvukatest telesaadetest, nagu “Laulukarussell”, “Tähed muusikas” jt kui väga paindlik pianist, ta on oodatud paljudes jazz-rock-popansamblites. Urmas Lattikase 80. aastate fusion-jazz’i ansamblis on kaasa löönud jazz’i-muusikud eesotsas Raivo Tafenau ja Raul Vaiglaga, kes nüüdki esinevad kõrvuti paljude teiste jazz-muusikutega Urmas Lattikase uue trio külalistena CD “Aeg” esitluskontserdil 20. veebruaril Kumu auditooriumis.

Tõnu Naissoo, kellel kontserdipäeval, 18. märtsil täitub 60 eluaastat, on jätkuvalt aktiivne helilooja-pianist, kes kirjutab muusikat mitmes žanris. Kõrgelt hinnatud on ta jazz’istandardite interpreteerijana – Jaapanis on välja antud juba seitse Tõnu Naissoo heliplaati. Muidugi pole ta unustanud isa Uno Naissoo loomingulist pärandit esitada ja salvestada.

“Oma muusikas otsib Tõnu Naissoo aina uusi radu, olgu siis tegu arendatud soolokompositsioonide, klubimuusika või jazz-rock’iga,” iseloomustas Erm.

Klaveri kõrval kasutab Tõnu Naissoo viimasel ajal üha sagedamini hoopis teistsuguste kõlavõimalustega hammondorelit ja oma sünnipäevakontserdil Kumu auditooriumis mängibki ta sellel Eestis harvakõlaval instrumendil, ansamblikaaslasteks Danel Aljo saksofonil ja Brian Melvin löökpillidel.

Noor, andekas ja jõuline jazz’ilauljatar Kadri Voorand on tähelepanu äratanud juba mitmel pool Euroopas, Ameerikas ja Kanadaski. Koos Virgo Sillamaa ja Taavo Remmeliga toob ta nii Eesti kui Euroopa kuulajate ette juba tuttavaid viisistusi eesti väärtluulest, kuid ka uhiuusi lugusid. 11. märtsil Teater NO99 Jazzi-klubis toimuvat kontserti vahendab Euroopa raadiotele Klassikaraadio.

Festivalikorraldajate lemmikbänd

“Talvejazzi” avab 12. veebruaril duo Donkey Monkey, mis on viimastel aastatel üks Euroopa festivalikorraldajate lemmikansambleid. Prantslannast pianist-flötist-helilooja Eve Risser ja jaapanlannast löökpillivirtuoos Yuko Oshima kohtusid õpiaastatel Prantsusmaal, nende duo sai suure edu osaliseks pärast esinemist festivalil “12 Points”, kus osalevad iga kord 12 maa noored talendid üle Euroopa. Ermi kirjelduse kohaselt on nende kava vaheldusrikas ja üllatusterohke, ulatudes jazz’ist roki ja boogie-woogie’ni.

Frankofoonia õhtu Prantsusmaal elavate muusikutega 16. märtsil Von Krahlis tõotab Ermi ütlust mööda tulla tõeline maiuspala. Flamenkolauljana oma karjääri alustanud hispaania päritolu lauljatar Lucia Recio, üks eredamaid isiksusi Euroopa improjazz’i lavadel, esineb sel korral karismaatilise prantsuse tšellisti-vokalisti-helilooja Didier Petit’ga.

Kontserdi teises pooles astub üles trio Rouge Madame, milles eesti-vene-prantsuse-poola juured põimuvad, keeled lõimuvad ja siirus kannab kõditava groteski mõrkjas-magusaid vilju. Rouge Madame on Lembe Lokk, Jean-Christoph Onno ja Gael Uzereau.

Veebruaris toimuval jääfestivalil osalevad eesti jazz’ipubliku lemmikud brasiilia laulja-kitarrist Sergio Bastos ja saksofonisti-akordionisti Raivo Tafenau kvintett 19. veebruaril kavaga “Ice On Ipanema”. Nende loominguline eesmärk on lähendada kahe kauge maa muusikat ja muusikuid. Kui veebruaris on Eestis meetrised hanged ja Ipanema randadel kõrvetab päike, on muusika ühendav lüli, mis viib inimesi kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles