Hannes Kaljujärv: Armastus kohustab elama kibestumata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Kaljujärve kaks lavalugu: “Üks pealuu Connemaras” ja “Must prints”.
Hannes Kaljujärve kaks lavalugu: “Üks pealuu Connemaras” ja “Must prints”. Foto: Rakvere Teater

Rakvere teatri lavastusega “Must prints” esmaspäeval Pärnusse küpses eas armunud kirjanikku kehastama tulev näitleja Hannes Kaljujärv ütleb, et püüab iga elatud aastaga üha enam mõista.

Nii ennast kui teisi, nii oma kehastatavaid tegelasi kui inimestevahelisi seoseid, mis sageli kipuvad rikkuma suhted ja kulgemise, mis kõrvaliste sekkumiseta võiksid olla võrratult õnnelikumad ja valutumad.

“Tegelane, kelle kirjanik sõnas loob, lavastaja lavale või ekraanile kutsub ja keda näitleja kehastab, jääb iseseisva olendina igaveseks alles. Juba sõna ise on tohutu jõuga nähtus, mida ei saa tagasi võtta. Mis siis veel rääkida koosloomes ellu kutsutud olenditest,” arutleb Kaljujärv. “Aga ei näitleja, kirjanik ega publik tohiks nendesse kõrvalreaalsustesse elama kolida. Siinpoolsed inimesed, kellele me kallid oleme, tunnevad sel juhul meist puudust. Armastus kohustab elama siin ja praegu – kibestumata, mõistvalt. Ja armastust olen mina 59 aasta jooksul kogenud küll ja veel.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles