Priit Neilinn: Mets – meie vaenlane

Priit Neilinn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Neilinn
Priit Neilinn Foto: PP

Kui mujal Euroopa kohal lennates moodustab maapind üsna korrapärase heledate põhitoonidega ruudustiku-rombistiku, mis tuleb sellest, et valdav on inimese haritud põllumaa, siis Eesti kohal oleme harjunud nägema ulatuslikkku ja süngeltki mõjuvat tumerohelist massi. Need on meie metsad, mille üle olen alati uhkust tundnud.

Viimati üle Eesti lennates hakkasin eristama, et kogu see tohutu kasukas ei olegi ühtlaselt tumeroheline. Osa on hoopis heledam ja osa lähemalt vaadates päris kahvaturoheline. Kahvatu osa on viimasel ajal järjest kasvanud ja laienenud nagu aktiivne vähikolle. Olen endalt küsinud, mis tüüpi mets neis kohtades kasvab. Vastuse sain õige pea ja see pani jahmatama.

Via Balticat pidi bussiga Tallinnast välja sõitnud ja linnast veidi eemaldunud, märkasin äkki, et kaunid metsad, mis varem teeääri palistasid, on lahmakatena maha raiutud. Tihti haarasid need langid hektareid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles