Portaal arendab pärnakate supikultuuri

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Jatskus on tulnud Portaali kööki tööle otse koolipingist ja usub, et hea supi saladus peitub maitsetundmises. Tema välja pakutud on lillkapsa-suitsujuustupüreesupp, püreed ongi kõige sagedamini just tema tehtud.
Artur Jatskus on tulnud Portaali kööki tööle otse koolipingist ja usub, et hea supi saladus peitub maitsetundmises. Tema välja pakutud on lillkapsa-suitsujuustupüreesupp, püreed ongi kõige sagedamini just tema tehtud. Foto: Ants Liigus

Pärnus teise Port Arturi kolmandal korrusel asuv kohvik Portaal võib uhkustada kauni linnavaatega, ent mitte ainult. Nimelt pakutakse seal iga päev viit suppi ja esinduslik supivalik ongi selle kohviku kaubamärk.

Kohvik on tegutsenud üle aasta ja kliendipuuduse üle kurta ei saa, kinnitas Portaali juhataja Kerly Kiviselg.

Prae asemel

Iga päev söövad kohviku kliendid ära üle 100 liitri suppi ning isuäratavaks muudab Portaalis lõunatamise asjaolu, et supiostja saab kergitada ise viie termoskastruli kaant ja supile otsa vaadates valida, milline on temale kõige meelepärasem kõhutäis.

“Inimesed on öelnud, et kui söövad lõuna ajal prae, siis pärast enam tööd teha ei jõua, sest kõht on nii täis ning see muudab uniseks ja uimaseks. Supp keset päeva tekitab täiskõhutunde. Supp on toitev ja klientide sõnade kohaselt piisab tööpäeval ühest korralikust supist, siis pole vaja vahepeal midagi näksida,” rääkis Kiviselg.

Suvel pakutakse külmi püreesuppe, mis on maitsvad ja kerged seedida. Portaalis keedetakse iga päev uued supid ja ikka kvaliteetsest toorainest. Mitte küll mahe- või ökotoodetest, ent värsketest ja puhastest ainetest. Kiviselg mainis, et kanasupis on puhas filee ning keegi ei leia seal hulpimas naha- ega kõõlusetükke.

Parim leem tuleb kindlasti kodus, ent kohvikus saab proovida selliseid suppe, mida kodus harva või üldse mitte ei keedeta.

Viiest supist kaks on alati seljanka ja borš. Nii meie ida- kui põhjanaabrid tunnevad mõlemat hästi ja valivad tavapäraselt ühe neist.

Kui üldiselt arvatakse, et eestlased väga vürtsist ega piprast suppi ei söö, siis Tai suppidega on teisiti: kliendid armastavad neid väga. Inimesed ilmselt kodus neid ei keeda. Tai supid on eksootilisemad: tom kha sisaldab pisut mereande: krevette, tigusid, kalmaare, samuti kanaliha ja tom yum peale eelnimetatute seeni. Neisse on lisatud koort ja kookospiima.

Supihitid ja uudised

Pühade järel on kasulik paar nädalat prae asemel näiteks suppi süüa. Supikultuuri arendada pole Portaali juhataja meelest üldse raske ega ebamugav, sest nagu selgub, söövad inimesed suppi meeleldi.

Kooliõpilased valivad kas seljanka, kana- või frikadellisupi, sest neid teatakse koolisööklast. Samas ei võta nad kunagi lambalihaleent või midagi sellist, mida pole harjunud sööma.

Viiest supist kolm on alati uudislikud. Kliendid hoiavad silma peal, millal on oodata lemmiksuppi, näiteks koorest lõhesuppi või Tai suppe. Hitte on teisigi. Samal ajal huvitub kohvik kokapere pakutud uutest põnevatest supiretseptidest.

Klientide seas on populaarsed püreesupid. Neid eelistavad naised, sest kodus sellist toitu peale nende keegi tavaliselt ei söö. Püreesid tehakse ka lihaga, kuid üldjuhul on need taimse koostisega.

Menüü puhul jälgitakse, et alati leiduks mõni supp taimetoidu eelistajatele. Näiteks on pakutud läätse-, mädarõika-peedi-, herne-porru-, brokoli-paprika-, tsukiini-, tuunikala-maisi-, selleri-fenkoli-, sibula-juustu-, lõhe-spinati-, porgandi-apelsini- ja kõrvitsa-õuna-pihlakapüreesuppi.

Suvel pakuti kohvikus külmsuppe: sibulakreemisuppi, rohelist hernesuppi mündiga, muna-kurgi-redise-juustusuppi, kaljasuppi vorsti ja kurgiga, kana-redise-kurgi-keefiri-, lumekrabi-keefiri- ning jogurti-suitsulõhesuppi.

Menüüs on olnud koorene kiisafileesupp, tomati-juustusupp, guljašš, hartšo, kikerherne-suitsuvorstisupp, seene- ja kalaseljanka, selleri-seene-, kiisa-forelli- ja pelmeenisupp.

Portaali köögis töötab viis inimest. Sirje Lott on ainus pikema staaþiga kokk. Tema leiab, et tänapäeval on supi maine muutunud. Õlidega nende tegemisel ei laamendata ja nii ei uju taldriku pinnal kunagi rasvakiht. Varem ei kasutatud eriti maitseaineid. Praegu lisatakse suppidele rosmariini, koriandrit, basiilikut ja tüümiani.

Sirje Loti pakutud on menüüs esinenud hapukapsapüree- ja piparmündi-hernesupp.

Kokk paneb tuju toidu sisse

Eks inimesed natuke pelga uusi suppe, näiteks hapukapsapü-reesuppi. Ent kes korra maitsnud, võtab teisel korral meelsasti.

Kohviku juhataja kõneles, et oli isegi retsepti vaadates imestanud, mismoodi küll võib välja kukkuda näiteks sidruni-kanasupp.

“See sisaldab põhiliselt kana, väheke aedvilju ja sidrunimahla. Aga lõpptulemus oli väga-väga hea,” kinnitas ta.

Sama lugu oli herne-piparmündisupiga. Üks kliente pihtis, et pakutud brokoli-sinihallitus-juustusupp olnud potis kõige inetuma väljanägemise ja õudsema värviga söök üldse, aga parim supp, mida ta elus proovinud.

Teinekord küsitakse: mis näeb supis välja nagu rabarber? See on varsseller, mida tänapäeval sagedasti kasutatakse.

Kuigi Kerly Kiviselg oli esmalt klimbisupi suhtes skeptiline, selgus, et sedagi söövad kliendid päris hea meelega. “Teie supid maitsevad nii, nagu keedaksid neid noored inimesed,” öeldi üsna hiljuti. Kohviku juhataja noogutab: nii see ongi.

Supisõbrad võtavad uudsed keedused lahkesti vastu. Leeme puhul on tähtis, et see oleks küllalt paks. Nädalas korra pakutakse loomalihast tehtud suppi, korra lambalihakeedust, samuti kalkunist või seenelihast keedetut. Tavapärasem on kasutada kanaliha.

Portaalis on isegi võimalus pidada supisöömisvõistlust, mis tähendab, et tellida võib supi-buffet ja süüa kõiki leemi nii palju, kui jaksab.

Kokad on vahel põnevil, kuidas uudissupp vastu võetakse, ja juubeldavad isekeskis, kui selgub, et pott on kiiresti tühjaks söödud. “Toidu maitset mõjutavad koka meeleolu ja õhkkond, mis köögis valitseb,” usub kohviku juhataja, kes väga tähtsaks peab kollektiivi häid koostöösuhteid.

Kuigi jutt oli suppidest, pakutakse kohvikus tavapäraseid praadegi ja friikartulite ning magustoiduta pole kiirtoidukoht tänapäeval üldse mõeldav.



Supp on kasulik kõigile

Paljud inimesed ei armasta suppi, kuid asjata. Viimase aja uurimused on näidanud, et suppi peab ilmtingimata sööma, sest see ei ole osa mingist dieedist, vaid aitab alandada vähiriski, haigestumist südamehaigustesse ning rikastab organismi vajalike toitainetega.

Supp annab vähem kaloreid, kui näiteks kartul või liha, kuid sellest saab kõhu korralikult täis.

Ameerika teadlased tegid eksperimendi, kus kahele kontrollrühmale anti ühtesid ja samu toiduaineid, kuid nende valmistusviis oli erinev: ühele rühmale keedeti suppe ja teine rühm sai suupisteid. Need, kes sõid suppi, tarbisid 27 protsenti vähem kaloreid kui suupistete sööjad. Seda seletatakse nii: supp tekitab kiiremini täiskõhutunde, seega on kasulik just neile, kes soovivad kaalu alandada.

Et täpselt teada, mis supi sees on, on parim keeta leem ise. Supp on hädavajalik neile, kellel on maohädad ja alahappesus.

Vegetaarne aedviljasupp hapukoorega aktiviseerib maomahlu ning seega parandab mao funktsionaalsust. Kellel on maohaavad, peavadki loobuma lihapuljongil baseeruvatest suppidest ning keetma aedviljapuljongit.

Unustada tuleks puljongikuubikud, paki- ja tassisupid: neis leidub liialt palju soola ja konservante. Vegetaarsed supid sobivad ka neile, kellel on ainevahetushäired, sapikivid ja podagra.

Allikas: internet



Loomalihasupp
2 spl oliiviõli
450 grammi taist veiseliha
2 varsselleri vart
2 keskmist kartulit
3 porgandit
mugulsibul
2 küünt purustatud küüslauku
väiksem porru
maitsestamiseks koriandrit, rosmariini, pipart ja soola

Lõigake liha kuubikuteks ja praadige õlis kuldpruuniks. Lisage nii palju vett, et liha oleks kaetud, ja laske keema. Riisuge vaht ja keetke liha pehmeks. Lisage tükeldatud köögiviljad koos maitseainetega.



Tom kha. Kookospiimaga taipärane supp
4 dl kookospiima
6 dl vett
2-3 broileririnnafileed
2-3 tomatit
6-7 šampinjoni
pakk tom kha supisegu

Segage omavahel tom kha maitseainesegu, kookospiim ja vesi. Lisage broilerikuubikud ja keetke kaks-kolm minutit. Enne serveerimist lisage kooritud ja tükeldatud tomatid ja viilutatud šampinjonid. Maitsestamiseks võib lisada koriandrit.



Lihtne lillkapsa-suitsujuustupüreesupp
0,7 kilogrammi lillkapsast
280 grammi suitsujuustu
200 grammi vahukoort
maitsestamiseks kanapuljongit, soola ja pipart

Hautage lillkapsas kanapuljongiga maitsestatud vähese veega. Lisage suitsujuust ja püreestage. Seejärel valage supisse vahukoor. Maitsestage soola-pipraga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles