Kohus selgitab, miks suusamaskidega vendi enne taksojuhi mõrva kuuks ajaks kinni ei pandud (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksojuhi mõrvas süüdistatav Benjamin Hiienurm.
Taksojuhi mõrvas süüdistatav Benjamin Hiienurm. Foto: PPA

Kohus põhjendab, et Pärnumaal taksojuhi tapmises kahtlustatavatest vendadest üks sai esimesel kinnipidamisel liiklusväärteo eest tavapärasest raskema karistuse ning tema pikem arest ei oleks olnud põhjendatud.

31. jaanuari ööl kahtlustuste järgi Pärnumaal taksojuht Lembitu noahoopidega tapnud vennad Benjamin ja Filip-Artur Hiienurm peeti vaid 16 päeva varem kinni Pärnu-Ikla maanteel Tahkuranna kandis. 

Pärnumaal Häädemeeste vallas märkas politsei 14. jaanuari öösel kahtlast Ford Focust. Sellel olid küljes teise sõiduki numbrimärgid, lisaks oli autole paigaldatud sinised vilkurid.

Autos olid vennad Filip-Artur (20) ja Benjamin Hiienurm (18), neist viimane oli roolis. Kontrollimisel selgus, et sõidukil puudusid talverehvid. Lisaks jäi politseinikele silma, et meeste autos oli kaks relvamaketti, üks õhkrelv ja suusamaskid. Lisaks olid autos samal ööl Pärnust varastatud numbrimärgid.

Politsei väärteomenetleja ütles kohtule, et meestega kaasa olnud esemed viitavad sellele, et nad plaanivad teist kuritegu.

Kohus otsustas järgmine päev mõista vendadest nooremale, Benjaminile liiklusväärteo eest trahviks 400 eurot ja 15 päeva aresti. Maksimumkaristus olnuks 30-päevane arest. Teine vend karistada ei saanud.

Esimese ja teise kohtuastme avalike suhete teenistuse pressiesindaja Anneli Vilu selgitas, et sel hetkel oli Benjamin Hiienurm Eestis varasemalt karistamata, tegu oli esmakordse rikkumisega ja rikkumine seisnes selles, et sõidukil oli vale registreerimismärk ja all valed rehvid. Lisaks leiti autost alarmsõiduki tähised.

«Sellise rikkumise eest oli kohtu määratud karistus keskmisest oluliselt karmim. 15-päevane arest on sellise rikkumise eest juba suhteliselt suur karistus,» märkis Vilu.

«See, et autos olid küll relvamaketid ja suusamaskid, ei ole keelatud. Miski ei viidanud, et kuskil plaanitakse kuritegu. Kohus loomulikult kaalus kõiki aspekte asja juures ja seetõttu määratigi suhteliselt karm karistus sellise teo eest,» lisas ta.

Lääne prefektuuri kriminaalbüroo juht Nils Sempelson ütles, et politseid kohtus esindanud Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse väärteomenetleja Aime Kask viitas sellele, et isikutel kaasas olnud esemed viitavad võimalikule teisele toime pandud kuriteole või selle planeerimisele.

«Politsei vestles isikutega korduvalt. Üks neist väitis ülekuulamisel, et valed numbrimärgid olid sõidukile külge pandud fotosessiooniks, kuhu nad 14. jaanuaril teel olid. Relvade ja maskide olemasolu põhjuseid nad ei öelnud,» lausus Sempelson.

Sempelsoni sõnul ei leidnud politsei kontrollimisel tõendeid ühegi toime pandud süüteo kohta ja ka nende konkreetsed plaanid ülekuulamistel ei selgunud.

Benjamini ja Filip-Arturi sõidukist leiti hilisema läbiotsimise käigus veel marihuaanapurustaja koos toorainejääkidega. Sempelsoni sõnul karistati selle eest üht vendadest kiirmenetlusega väärteo korras.

Benjamin Hiienurmi kaitsev advokaat Vladimir Sadekov ütles Eesti Ekspressile, et teeb täna kohtule avalduse oma kaks kuud vahi all olnud kliendi vahistatuse põhjendatuse kontrollimiseks. Prokuratuurile teadaolevat ei ole kaitsja hetkeseisuga kohtule vahistatuse põhjendatuse kontrolli taotlust veel esitanud.                                                         

Lääne ringkonnaprokurör on seisukohal, et raskes kuriteos kahtlustatavate meeste vahi all viibimine on põhjendatud. Millal asi kohtusse võiks jõuda, prokuratuur ei vastanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles