Lugu suvepealinna sünnist ehk eile 20 aastat tagasi

Väino Linde
, Pärnu linnapea 1995-1996
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinlased polnud kadedad ja soetasid suvepealinna tseremooniaks suvemobiili, mis hiljem pihta pandi.
Tallinlased polnud kadedad ja soetasid suvepealinna tseremooniaks suvemobiili, mis hiljem pihta pandi. Foto: Erakogu

Uhkusega on Pärnu Eesti suvepealinn juba 1996. aastast. Selle aja jooksul on üles kasvanud põlvkond noori inimesi, kellele on enesestmõistetav, et igal aastal ühel toredal juunikuu päeval meie linn selle tiitli Tallinnalt endale hoida saab. Koos mürtsu ja tralliga muidugi. Kuidas kõik alguse sai?

20 aastat tagasi, täpsemalt kolmapäeva, 5. juuni õhtul 1996. aastal toimus Raekoja platsil Tallinnas järjekordsete vanalinna päevade pidulik lõpetamine sinna juurde kuuluvate kõnede ja kontserdiga. Õhtu naelaks kujunes seal lausa tuhandete pealtvaatajate silme all esimest korda Tallinnalt Pärnule suvepealinna tiitli üleandmine.

Omar Volmer ja Jüri Kuuskemaa lugesid ette suvepealinna tiitli üleandmise tekstid ja Endla näitlejad esitasid pealtvaatajatele rõõmsal meelel paar kupleed. Pärast seda saigi Pärnu oma valdusse suvepealinna sümbolitena lipu ja erksavärvilise kabrioleti. Päris uskumatu tunne oli ratsapolitsei (siis oli Eestis selline olemas!) saatel maanteemuhuga Raekoja platsilt välja keerutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles