Naistearstid kutsuvad neiusid vaktsineerima

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Ants Liigus

Pärnu koolides toimuvad sel nädalal 6.-12. klasside neidudele loengud emakakaelavähi ja sugulisel teel levivate haiguste ennetamisest, lektorid on Tartu ülikooli kliinikumi naistearstid.

Samal ajal saab Pärnu perearstikeskuses lasta end soodushinnaga vaktsineerida inimese papilloomiviiruse (HPV) vastu, mis põhjustab ligi 70 protsenti emakakaelavähijuhtudest.

Infoportaali emakas.ee andmetel avastatakse Eestis igal aastal umbes 170 emakakaelavähi juhtumit ja aastas sureb selle haiguse tõttu ligikaudu 70 naist. Peaaegu kõik emakakaelavähi juhtumid saavad alguse nakatumisest HPVga, mis levib inimeselt inimesele.

“Tegemist on tavapärase vaktsineerimisega ja me oleme seda võimalust ikka inimestele pakkunud,” ütles perearstikeskuse juhataja Jaan Lemendik. “Günekoloogi poole pöördutakse meil küllaltki harva, pahaloomulisi kasvajaid diagnoositakse aga aastas kümnete viisi, sellepärast võiks HPV-vastast vaktsineerimist soovitada küll ja praegu on see võimalus soodustingimustel. Emakakaelavähi teemadel koolitame ka koolide meditsiinitöötajaid ja oma keskuse perearste.”

HPV eest kaitsva vaktsiini doos maksab praegu 54.32 eurot, mis on tunduvalt odavam tavahinnast 110-113 eurost. Vaktsineerimiseks tuleks teha kolm kaitsesüsti poole aasta jooksul.

HPV-vastast vaktsiini müüva ravimifirma GlaxoSmithKline võtmeklientide müügijuhi Kristiine Kõo sõnutsi vaktsineerivad end Eestis praegu selle viiruse vastu pigem täiskasvanud naised, eriti need, kel viirus juba mingeid muutusi emakakaelas põhjustanud.

Põhilise vaktsiinisaajate sihtgrupina nähakse aga noori, sest kõige parema immuunvastuse saavad just tütarlapsed, vaktsineerides end HPV vastu enne seksuaalelu alustamist.

“Meie firma langetas vaktsiini hinda prooviprojekti raames,” ütles Kõo. “Soovime ka ise teada saada, kas ja kui palju inimeste huvi madalama hinna korral vaktsiini vastu tõuseb.”
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles