Tatjana Jaanson: 49 eluaastat ja 82 kilomeetrit

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Füüsiline vorm on tänu sel aastal tehtud treeningutele nii hea, et iga päev tahaksin korra jõel ära käia,” rääkis Tatjana Jaanson.
“Füüsiline vorm on tänu sel aastal tehtud treeningutele nii hea, et iga päev tahaksin korra jõel ära käia,” rääkis Tatjana Jaanson. Foto: Gertrud Alatare

Ööl vastu 24. juulit sõudis esimese naisena üle Soome lahe 82 kilomeetrit 49aastane pärnulanna Tatjana Jaanson. “Ligemale kümme tundi merel. Nautisin sellest iga hetke, seda “siin ja praegu” tunnet. Siis äkki öeldi, et “Tatjana, sul on pool maad juba läbi!”,” meenutab asjaosaline ise seda eriliselt tuulevaikset ja sooja ööd.

Miks võttis tunnustatud sõudetreener sellise ajaloolise eksperimendi ette just öösel? “See oli kogu minu meeskonna otsus. Päeval oleks laevaliiklus seganud. Mõte oli mul juba ammu. Mehed kogu aeg rääkisid, et teeks sellise teo ära kaheksapaadiga. Aga nad ei saanud kuidagi meeskonda kokku. Ja siis mõtlesin: aga vaat, kui lähen üksinda!” räägib Tatjana.

Päris ihuüksinda tal seda distantsi siiski läbida ei tulnud. “Pirita jahisadama lähedalt sõitis minuga neli kilomeetrit oma meresüstal kaasa staažikas sõudja, Pirita süstaslaalomi klubi juhataja Lembit Uudsemaa. See oli tal küll ekspromt otsus, ma ei tundnudki teda varem, aga saime merel selle nelja kilomeetri jooksul teineteisega kenasti tuttavaks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles