Pädevaks saab mängideski

Veste Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored katsetasid Paikusel mänge, mis aitavad kiiresti muutuva maailmaga kohaneda.
Noored katsetasid Paikusel mänge, mis aitavad kiiresti muutuva maailmaga kohaneda. Foto: Marika Valter

Nädalavahetusel kogunes Paikusel toimunud kaasahaaravale pilootkoolitusele 26 noort, et katsetada Erasmus+ starteegilises koostööprojektis "Enterprising and surprising through 8 key competences" loodud uusi mänge, mis aitavad osalejatel mõista paremini elukestva õppe kaheksat võtmepädevust.

„Globaliseerumine seab Euroopa Liidule jätkuvalt uusi väljakutseid, seepärast vajab iga kodanik laialdasi võtmepädevusi, et paindlikult kohaneda kiirete muutuste ja maailmaga, kus kõik on omavahel üha enam seotud,“ rääkis MTÜ Edela Eesti Arenduskeskuse projektijuht Marika Valter.

Kaheksa võtmepädevust on Valteri ütlust mööda formuleeritud 2006. aastal Euroopa Parlamendi ja Nõukogu soovitusega, mida järgitakse liikmesriikide haridus- ja koolitussüsteemide arendamisel. Võtmepädevus on teadmiste, oskuste ja suhtumiste kogum, mis aitab õppijail end teostada, leida tööd ja osaleda ühiskondlikus elus.  

Valteri jutu järgi tehti kevadel partnerriikides tööandjate ja noorte seas laialdane uuring, selgitamaks välja, milliseid võtmepädevusi uuringus osalenud sihtrühmad oluliseks ja määravaks peavad. „Tulemustest lähtudes loodi ekspertide abil toetavad mängulised meetodid, mis aitavad osalejatel paremini mõista võtmepädevuste olemust ja seost igapäevaeluga,“ selgitas ta.

Loodud mängud on üks osa suuremahulisest rahvusvahelisest koostööprojektist, kuhu on kaasatud partnerid neljast riigist: Eestist, Lätis, Horvaatiast ja Hispaaniast. Uuringuid, pilootkoolitusi, loodavaid metoodilisi vahendeid jpm rahastab Erasmus+ starteegiline koostööprojekt "Enterprising and surprising through 8 key competences".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles