Rüsijää võttis Liivi lahel laevad vangi

Raido Keskküla
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeteede ameti mitmeotstarbeline laev EVA-316. Foto on illustreeriv.
Veeteede ameti mitmeotstarbeline laev EVA-316. Foto on illustreeriv. Foto: Ants Liigus

Rasked jääolud takistavad liiklust Pärnu laevateel, Liivi lahel on rüsijääs kolmandat päeva kinni kuus kaubalaeva.

Pärnu sadamakapteni Riho Printsi sõnutsi oli nädalavahetusel jäämurdja abi ootamas koguni kaheksa alust, kuid kaks neist on nüüdseks teistesse sadamatesse sõitnud.

Praegu jääs kinni olevast kuuest laevast kolm on Pärnu sadama suunas liikumas ja kolm lastiga lahkumas. Kinni jäänud kaubalaevad asuvad ridamisi Sorgu saare ja vaba veepiiri vahel.

Nädalavahetusel puhunud tugev loodetuul ja tänane edelatuul puhus jää vallidesse. „Tekkis paks rüsijää, mille läbimisega on laevadel tegemist,“ rääkis Prints.

Pärnu laevateel abistab kaubalevu veeteede ameti mitmeotstarbeline laev EVA-316. Printsi kinnitusel on selgi alusel rüsijää läbimisega raskusi ja kütusekulu on suur.

Liivi laht on jäätunud ligi 60 protsendi ulatuses ja jääpiir on Pärnust 40 meremiili kaugusel. Jää paksus jääb Pärnu lahes 35 ja 55 sentimeetri vahele. Laevaliikluse jaoks on raskendav asjaolu, et see jää liigub ja koguneb vastavalt tuulesuunale kuhjadesse.

Sadamakapteni kinnitusel oli eelmisel talvel Liivi laht tervenisti jääs. „Tänavu on jääd vahem, kuid jääolud teeb raskeks just liikuv jäämass,“ selgitas ta.

Teise jäämurdja kasutamist Pärnu laevateel pole veel otsustatud.

Riigile kuuluva aluse EVA-316 kõrval osutab sel talvel jäämurdetööde teenust Pärnu ja Liivi lahel veeteede ameti korraldatud hanke võitnud AS PKL. Eelmisel hooajal abistas Pärnu laevateel kaubalaevu laevakompanii Alfons Hakans jäämurdja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles