Näitusel avaneb Evald Okase loometee

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evald Okase maal "Piiri Liisa".
Evald Okase maal "Piiri Liisa". Foto: Repro

Pärnu uue kunsti muuseumis avaneb 6. veebruaril kell 16 Evald Okase näitus “Piiri Liisa ja 100 madonnat”, avamisele on oodata nii kunstniku pereliikmeid kui Okase maalitud Piiri Liisat.

“Aeg ruttab halastamatu kiirusega. Muutuvad tõekspidamised, teisenevad iluideaalid. Aga on ka püsiväärtusi, mis ajavoolus tugevnevad, kirgastuvad. Üks selline väärtus on eesti maalikunsti rahvusromantiline osa,” selgitab uue kunsti muuseumi juht Mark Soosaar näituse avamise eel.

Ühes reas Johann Köleri, Kristjan Raua, Jüri Arraku igavikuliste teostega seisab Soosaare ütlust mööda kindlasti Evald Okase portree kihnu neiust Eliisabet Kösterist, maalitud 55 aastat tagasi.

“Selles väikeseformaadilises õlimaalis on väga palju tundevarjundeid: noore eesti naise meelekindlus ja tahtejõud, aga ka tagasihoidlikkus ja soe emalikkus,” kirjeldab Soosaar.

“Teose nimi “Piiri Liisa” ütleb, et tollal 16aastane tüdruk oli pärit Kihnu Turukülas asunud Piiri talust, mis 1981. aastal maha põles,” jagab Soosaar selgitusi. “Nüüd, enam kui pool sajandit hiljem, elab lesknaine Eliisabet Rootsikülas ja teda tuntakse uue kodu järgi Tani Liisana. Elu on tema vastu karm olnud – kogu Tani meespere on õnnetustes hukkunud. Ometi on Liisa tänapäevani säilitanud mehise ja tasakaaluka meele. Valvsa ema meele, mille kunstniku terav silm tabas juba Liisa neiueas. Ja nii võikski maal "Piiri Liisa" kanda ka allkirja “Kihnu madonna”.”
 
Evald Okase maalinäitus “Piiri Liisa ja 100 madonnat” annab ülevaate 96. eluaastat sammuva Evald Okase loomingust. Kunstnik on jäädvustanud madonnasid nii Eestis, Jaapanis, Indias, Prantsusmaal kui Itaalias. Meistri lõuenditel leidub ka impressioone kaugetest suurlinnadest.

Eriti soojad ja tundeküllased on kunstniku pereliikmete portreed. Kirka koloriidiga aktijooistused reedavad Evald Okase virtuoosset joonistamisoskust. Hoolimata kõrgest east, on meie rahvusliku maalikunsti maestro endiselt aktiivne looja, tema värvilised tušijoonistused kannavad aastaarve 2009 ja 2010.

Näitus toimub koostöös Evald Okase muuseumi, Eesti kunstimuuseumi, Tallinna kunstihoone ja Kihnu kultuuri instituudiga.

Evald Okase enam kui poolsajandi pikkuse loometee ülevaatenäituse “Piiri Liisa ja 100 madonnat” jääb Pärnu uue kunsti muuseumis avatuks 28. märtsini.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles