Nikolai 8 ehk linnakodaniku maja

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnakodaniku maja annab aastaid peavarju Olaf Esna antikvariaadile ning teine silt viitab õuesügavuses tegutsevale loomeinimeste pubile Veerev Õlu.
Linnakodaniku maja annab aastaid peavarju Olaf Esna antikvariaadile ning teine silt viitab õuesügavuses tegutsevale loomeinimeste pubile Veerev Õlu. Foto: Urmas Luik

Pärnus ei ole palju hooneid, millele kinnitatud tahvlilt võib lugeda “Ehitismälestis”. Üks väheseid on Nikolai ehk Niguliste tänava maja nr 8.

Pole teada, millal see südalinnas asuv krunt esimest korda hoonestati. “Uus-Pärnu päruseraamatu 1543” alusel võib arvata, et juba keskajal asus selles kohas kivielamu. Päruseraamatusse 1718 tehtud sissekandest nähtub, et Grabbe lesele on kuulunud tühi krunt.

Kui abiks võtta H. Laakmanni koostatud “Das Bürgerbuch von Pernau”, võis tegemist olla kaupmees Hinrich Magnus Grabbe ( ? – 22.11.1714) lese Catharina Elisabeth Derlinguga, kes hiljem abiellus Nicolaus Vogtiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles