Vanameister jätkab maalimist

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii nagu Eliisabet Köster ei olnud varem näinud endast maalitud pilti, pole enamik pärnakaid näinud Evald Okase paljusid töid, mis praegu uue kunsti muuseumis üleval, sest need on olnud varjul hoidlates.
Nii nagu Eliisabet Köster ei olnud varem näinud endast maalitud pilti, pole enamik pärnakaid näinud Evald Okase paljusid töid, mis praegu uue kunsti muuseumis üleval, sest need on olnud varjul hoidlates. Foto: Ants Liigus

Pärnu uue kunsti muuseumis avatud maalinäitus “Piiri Liisa ja 100 madonnat” annab ülevaate 96. eluaastat sammuva Evald Okase loomingust ja toob vaataja ette kunstniku lemmikteema – naised.

Näituse avamisele oli tulnud kihnlanna Eliisabet Köster, keda Okas portreteeris tüdrukuna 56 aastat tagasi. 72aastane naine tõdes, et Okas rändas ja maalis nii, nagu on näha muuseumi seintel rippuvatest piltidest. Ju ta otsis Kihnust mõnd tüdrukut, keda maalida, lausus Köster. “Tunnen end ära küll, tuttavad tunnevad ka. Sellest on palju aastaid möödas ja ega ma eriti mäleta seda maalimist. Olen oma elu elanud. Evald Okast olen vilksamisi teleülekannetes näinud, see on kõik,” meenutas modell.

Nii nagu ei olnud Köster varem näinud endast maalitud pilti, pole enamik pärnakaid näinud Okase paljusid töid, mis praegu uue kunsti muuseumis üleval.

Okase lapselaps kunstnik Mara rääkis, et valiku vanaisa piltidest tegi Marie Soosaar. Need on toodud Kumust, kunstihoone fondist, Okase ateljeest ning erakogudest. Vaataja saab hea ülevaate, kuidas kunstniku stiil on aastatega muutunud. Väljas on unikaalseid töid, mis muidu on peidetud hoidlatesse, näiteks “Vana naine Hiroshimast” ja “Tänaval”.

“Isegi pereliikmed pole kõiki maale näinud. Ükskord läksin Kumu fondidesse vanaisa töid vaatama, selgus, et tal on seal üle 200 teose,” rääkis Mara. Tema sõnutsi näeb nüüd, millega Evald Okas on viimastel aastatel tegelnud.

“Ta on täielikult vabanenud kõigest segavast ja kujutab ainult seda, mis talle meeldib. Kunstnikule on 95 eluaastat nauding. Talle on täiesti ükskõik, mida keegi neist piltidest arvab. Tegelikult pole ta sellest kunagi hoolinud. Lisandub metsik vabadus. Kui vanemas eas loomepalavik kustub, siis vanaisaga on vastupidi. Tema piltides avalduvad pulbitsev loomejõud ja vabadus,” jutustas lapselaps. Näituse avamisel näidati Okasega Viimsi pansionaadis tehtud videointervjuud.

“Vanaisa on väga heades kätes. Me ise ei oska teda nii hästi hooldada. Iga päev käib mõni pereliige teda vaatamas. Vanaisal on kolm last, neli lapselast ja niisama palju lapselapselapsi. Jätkame kunstirida. Geen on nii tugev ja ilma suunamiseta,” lõpetas Mara.

Näitus on avatud 28. märtsini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles