Õhtul kiiresti ja odavalt söönuks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soe pannisalat.
Soe pannisalat. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Argiõhtune söögivalmistamine kipub vahel enamgi peavalu valmistama kui pidulauale põnevate roogade valimine. Hakklihakaste ja kartulipuder on klassika, mida on aeg-ajalt ikka mõnus nautida. Ka pelmeenid on kiire ja taskukohane valmistoit, mida kiirustaval perenaisel on lihtne poeriiulilt korvi tõsta. Mida veel valida, et oma perele vaheldusrikast, ent samas taskukohast toitu valmistada? Eks ikka nn kiired toorained ehk pasta, külmutatud köögivili, kartul ja hakkliha on need, millel pilk esimesena pidama jääb.
 

Järgmiste retseptide puhul on hoolega jälgitud nii rahakoti kui ka aja võimalusi ning seda, et mõlemad oleksid tasakaalus ja pere saaks toidulaua äärest rahulolevana lahkuda. Igas retseptis on oma „rosin” – väike maitsenüanss või ootamatu koostisosa, mis laseb roal sööjaid meeldivalt üllatada!

Kuumuta kartulit ja grillvorsti pannil ja saad kiirelt valmiva toeka kõhutäie. Saksapärane õunaäädikakaste annab lihtsale roale uue maitsenüansi.

Soe pannisalat
4 sööjale

500–600 g keedetud kartuleid
200 g meelepäraseid grillvorste
1–2 sibulat
100–150 g suitsupeekonit
värsket peterselli või muud maitserohelist
2 keedetud muna

Kaste:
2 tl suhkrut
1 tl köömneid
0,5 dl õunaäädikat

Valmistamine:
Lõika keedetud kartulid suuremateks tükkideks, viiluta grillvorstid ja sibulad. Tükelda peekon ja prae kuumal pannil mõni minut. Lisa grillvorstid, sibularõngad ja tükeldatud kartulid. Küpseta umbes 10 minutit, kuni kartulid ja vorstitükid on ühtlaselt läbi kuumenenud.

Sega kastmeained kokku ja vala pannile. Raputa peale hakitud maitseroheline ja küpseta segades veel mõni minut. Serveerimisel lisa igale taldrikule munasektor.

Aafrikapärane pähkline kartulisupp
4 sööjale

1–2 sibulat
4–5 värsket tomatit või üks u 400 g purk purustatud tomateid
500 g keetmata kartuleid
2 sl õli
1/4 tl tšillipipart
100–150 g soolapähkleid
1 l vett
1 puljongikuubik
maitsestamiseks jahvatatud ingverit ja soola

Valmistamine:
Puhasta ja tükelda sibulad ja tomatid. Koori kartulid ja lõika väiksemateks tükkideks. Kuumuta poti põhjal õli, lisa hakitud sibulad ja tšillipipar ning hauta mõni minut. Lisa nüüd hakitud tomatid ja kartulitükid, soolapähklid, vesi ja puljongikuubik ning keeda 15–20 minutit või kuni kartulid on pehmed.

Tõsta pott tulelt ja võimaluse korral püreeri supp otse potis. Tõsta pott pliidile tagasi, kuumuta ning maitsesta ingveripulbri ja soolaga. Serveerimisel tõsta supile kaunistuseks peale mõned soolapähklid ja hakitud maitserohelist.

Peedi-hakklihapallid
u 25 tk

400 g hakkliha
2 keskmist toorest peeti
1 väiksem sibul
1 muna
1 dl seesamiseemneid
1,5 tl soola
1–2 tl meelepärast kuivatatud ürdisegu
värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine:
Koori peedid ja sibul. Riivi peene riiviga ja sega hakklihaga. Lisa ka muud ained ja sega ühtlaseks tainaks. Vormi tainast märgade kätega pallikesed ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi või -plaadile. Küpseta 225° ahjus umbes 15 minutit.

Muna võid asendada 1 dl maitsestamata jogurti ja 2 tl kartulijahuga.

Serveeri koos keedetud kartulite, riisi või ahjus küpsenud friikartulitega. Kastmeks paku maitsestamata jogurtit, kuhu on lisatud veidi sidrunimahla, soola ja meelepäraseid ürte
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles