Sirje Potisepp: Liigne suhkur ja sool kaovad sunnirahatagi

Sirje Potisepp
, Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Potisepp.
Sirje Potisepp. Foto: PP

Kui jätta kõrvale äärmuslikud dieedid ja mõningad moeröögatused, on tarbijate teadlikkus tervislikust toitumisest aina kasvanud. Nii on toiduainetööstusteski pandud rõhku toodete tervislikkusele. Selleks ei ole vaja riiklikku sundi ega suhkrumaksu kehtestamist, nagu sotsiaalministeerium plaanib.

Suuremad piimatööstused on juba aastaid toodetes suhkrusisaldust vähendanud. Näiteks: Farmi on kahandanud toodete suhkrusisaldust varasemaga võrreldes pea viiendiku võrra. See on pikaajalise ja kannatliku töö vili, sest toidutööstuses ei saa teha järske kannapöördeid. Tarbija maitse peab jõudma enne uuendustega kohaneda. Kui võtta tootest korraga ära kolmandik suhkrust, muutub selle maitse niivõrd, et tarbija valib endale uue, rohkema suhkruga meelistoote.

Seepärast on oluline vähendada suhkrusisaldust sammhaaval, maitses järeleandmisi tegemata. Valio plaanib nelja aastaga alandanud toodetele lisatud suhkru kogust 30 protsendi võrra. Niimoodi jäävad Eesti inimestele alles harjumuspäraste maitsetega tooted, mis on toodetud kohalikust toorainest meie traditsioone järgides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles