Lee Maripuu: Passiivne tulu – sõnakõlks või väärt võimalus?

, Swedbanki rahaasjade teabekeskus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lee Maripuu.
Lee Maripuu. Foto: PP

Saavutada finantsvabadus – see on eesmärk ja unistus, mille poole pürivad paljud. Majandusliku vabadusega seotud mõistest “passiivne raha” on saanud moesõna, mis müüb ja mida kasutatakse isegi läbipaistmatu tegevuse reklaamimiseks.

“Passiivse tulu” mõiste ise on vastuoluline, kuna jätab mulje, et mitte midagi tehes on võimalik väga jõukaks saada. Nii see päris ei ole. Lihtsustatult võib passiivset raha defineerida kui tulu, mis ei eelda suurt ega regulaarset pingutust. See võib olla näiteks investeerimistulu, ühisrahastusplatvormid (Fundwise, Crowdestate, Investly), renditulu vara väljaüürimisest, aga ka üha enam online-äris kasutatavad lahendused. Viimasena mainitute puhul teenib ühekordne loominguline või rahaline investeering, näiteks mõne mängu või programmi väljatöötamine, edaspidi tulu allalaadimiste pealt.

Olgu passiivse tulu viis milline tahes, kuid ükski neist ei võimalda siiski sissetulekut teenida ise samal ajal tegevuseta diivanil vedeldes. Kui raha tuleb näiteks kinnisvara rendist, tuleb pindu hooldada ja remontida, samuti otsida usaldusväärseid üürnikke. Omal käel tehtud investeeringud aktsiaturule nõuavad samuti pidevat jälgimist, info ja teadmiste kogumist ja aega. Peale kõige muu eeldab see võimekust taluda majanduslikku riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles