Raeküla kooli lapsed käisid külas Ecofarmis

, Raeküla kooli klassiõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla kooli lapsed külasetasid Ecofarmi.
Raeküla kooli lapsed külasetasid Ecofarmi. Foto: Erakogu

Kõik algas sellest, et kalakasvatajate ühistu Ecofarm kutsus avatud tööstuste nädala raames endale külalisi. Nii tekkiski plaan minna kaema, kuidas toiduaineid tootev ettevõte töötab. Koolis õpitakse mitmesuguseid tarkusi, kuid eks elu praktiline pool õpeta tihti seda, mida koolipingis õpetada ega näidata saa. Lapsed on ju tulevased töötajad.

13. oktoobril sõitsidki Raeküla kooli 3. ja 4. klasside õpilased Lemmetsa külas asuvasse ettevõttesse vaatama seda, kuidas kalast saavad maitsvad ja kasulikud tooted, mida ollakse harjunud tarbima. Alguses oli muidugi eelarvamusi, sest mõni teadis, et neile kala ei maitse. Teised aga kurtsid, et neile ei meeldi kala lõhn. Kui aga ise järele ei vaata, ei saagi teada, kuidas lood täpselt on.

Kooliperet ootas ees avar tootmisettevõte, mille esisel parkimisplatsil oli palju veoautosid, mis kõik sättisid end suurte laouste ette. Enne kui meid tootmisruumidesse lubati, tuli end riietada laste meelest kummalisse kostüümi: valge müts, valge kittel, sinised sussid. Samuti tuli erilise vedelikuga puhastada käed ja tatsata jalgadega lirtsuval matil, mis omakorda puhastas tallaalused. Toiduainetööstuses peab olema kõik piinlikult puhas.

Tootmistsehhis nägid lapsed, kuidas puhastatakse meie rahvuskala räime. Koduse rookimisega pole siin midagi ühist, sest töö teeb ära masin ja inimesed sordivad ja pakivad valmis fileesid. Ka suurte kalade puhastamiseks ja fileerimiseks on oma masinad. Samuti sai näha pakkimisliini, kus valmistoodang pakendatakse ja jõuab peagi poodidesse. Lahkete võõrustajate sõnutsi kasutab nende ettevõte ainult kodumaist toorainet ehk Eestis kasvatatud või püütud kala.

Kui tootmisprotsess järele uuritud, pakuti külalistele head-paremat: ettevõttes valminud Saaremaa kuumsuitsuforelli. Alguses uuriti külakosti, julgemad maitsesid kohe, lõpuks polnud kedagi, kes poleks suud kalaseks saanud. Esimesele kandikule järgnes teine ja kolmaski.

Õppekäigul said lapsed hea ülevaate sellest, kuidas kalatöötlemine käib ja milliseid tooteid kalast saab. Ja kes teab: ehk oli preeguste külaliste hulgas tulevasi ettevõtte töötajaidki?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles