Järgmisel nädalal on lisaks krõbedale külmale ka tuult oodata

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käre pakane Tartus.
Käre pakane Tartus. Foto: Margus Ansu

Kui sel nädalal laiutab Eestimaal suur pakane ja on tuulevaikne ilm, siis järgmise nädala alguses on lisaks külmakraadidele oodata ka tuult.

Esmaspäeval-teisipäeval taganeb kõrgrõhuala läänest pealetungivate madalrõhkkondade survel Venemaa kohale ning kagutuul tugevneb. Tugeva tuule tõttu võivad need ööpäevad eelnevast pakasest hullemad olla, prognoosib Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI).

«Kui madalrõhkkonnad hakkavad läänest peale pressima ja kõrgrõhkkond itta jääb, siis see on selline tüüpiline talvine vastik situatsioon, sest tuul on tugev ja kuigi külmakraade võib vähem olla, on külmatunne suurem kui praeguse rahuliku pakaseilmaga,» selgitas Merike Merilain EMHI ilmaprognooside osakonnast.      

Lumesadu ei ole esialgsete prognooside kohaselt oodata. Merilain ei osanud öelda, kui kaua pakane kestab, kuivõrd pikaaegsed prognoosid ei pruugi väga täpsed olla.

Homme kõrgrõhuala nõrgeneb Põhja-Skandinaavia ja Soome kohal. Tuul on vaikne ja muutliku suunaga. Minimaalne õhutemperatuur on -22...-28, kohati -31, maksimaalne näit on mõneks tunniks -15...-20°C.

Neljapäeval- reedel tugevneb arktilises õhus uus kõrgrõhukese Skandinaavial. Ida- ja kirdetuul on mõõdukas. Minimaalne õhutemperatuur on -24...-30, kohati -32°C.

Laupäeval-pühapäeval kõrgrõhuala kese laieneb ka Eesti kohale. On tuulevaikne, pakast öösel ja hommikul -20...-27, kohati -30°C, päeval tõuseb maksimum -11..-18°C-ni.

Esmaspäeval-teisipäeval on öösel külma oodata -20...-27, päeval -12...-17°C.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles