Pärnumaa esinumbrite debatt keskraamatukogus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu keskraamatukogu.
Pärnu keskraamatukogu. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna 18-20 toimub Pärnu keskraamatukogu esimese korruse saalis Pärnu Postimehe eestvõttel suuremate erakondade Pärnumaa esinumbrite debatt “Pärnumaa on üle kõige!”, millest Pärnu Postimees teeb oma veebiväljaandes otseülekande.

Debatil osalevad Hannes Toomsalu Eestimaa Rahvaliidust, Kadri Simson Keskerakonnast, Toomas Tõniste Isamaa ja Res Publica Liidust, Eerik-Niiles Kross erakonna Eestimaa Rohelised nimekirjast, Epp Klooster Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast ning Rein Lang Reformierakonnast (poole debati pealt asendab Langi Andrei Korobeinik).

Debatti ohjavad Pärnu Postimehe ajakirjanikud Kalev Vilgats ja Kaupo Meiel, kes plaanivad kandidaatidele küsimuste esitamiseks võimalust pakkuda publikulegi.

18:01

Avasõnad ütleb Pärnu Postimehe peatoimetaja asetäitja ja arvamustoimetuse juht Kaupo Meiel.

 
 
18:03

Meiel: Debati esimeses pooles räägitakse Eesti riigi teemadel laiemalt, debati teises pooles Pärnumaast.

 
 
18:06

Toomas Tõniste:  Et Eesti rahvas püsiks, on vaja, et sündimus tõuseks. Leiame, et on vaja kehtestada emapension. Teiseks tuleb investeerida haridusse. Kõrgharidus peaks olema noortele tasuta.

 
 
18:08

Kadri Simson:  Olen siin laua taga ainuke kandidaat, kes on valitud siit ka neli aastat tagasi riigikokku. Et maksud on jagatud ebaõiglaselt, on meie jaoks oluline muuta maksud õiglasemaks.

 
 
18:10

Simson:  Teine lubadus on parem tööpoliitika. Kolmandaks peame oluliseks lastetoetusi, mis peaksid olema laste täisealiseks saamiseni.

 
 
18:10

Meiel: Mida olete reaalselt ära teinud pärnumaalaste heaks?

 
 
18:11

 Simson: Tunneme muret, et noored eestlased lahkuvad Eestist - sellele peab leidma lahenduse.

 
 
18:14

Hannes Toomsalu: Olen Rahvaliidu nimekirjas. Rahvaliit on ainuke puhastunud erakond praeguses Eestis. Rahvaliidule ja mulle on tähtis regionaalne areng. Arenevad peamiselt Tallinn ja Tartu. Mis on Pärnumaal toimunud, teate isegi: on kadunud tehaseid ja kombinaate ...

Tähtis on tööpuuduse vähendamine.

 
 
18:15

Eerik-Niiles Kross: Olen vaba kandidaat Rohelise Erakonna nimekirjas, kuid ei kuulu erakonda. Eesmärgid on tark riik, puhas loodus ja terve rahvas.

 
 
18:16

Kross: Kindlasti on tööpuuduse ja vaesuse probleem  tõsine. Tähtis on oskuslike investeeringute toomine Eestisse.

 
 
18:17

Kross: Peame oluliseks kohustusliku keskhariduse toomist Eestisse. Tänapäeva maailmas ei ole võimalik olla edukas ilma keskhariduseta. Kõrghariduses on tähtis eelkõige kvaliteet.

 
 
18:20

Epp Klooster:  Ei saa olla rahul, kui väga suure osa meie rahvast võib tembeldada vaeseks. Teine suur probleem on ääremaastumine. Ebaõigluse tipp on, et alates aastast 2001 ei ole muutunud lastetoetused. Sama on puuetega inimeste toetustega.

 
 
18:22

Klooster: Tööpuuduse muutmiseks on kõige tähtsam luua hea tööjõukeskkond. Sotsid arvavad, et kõigepealt tuleb toetada tasuta keskhariduse saamist (näiteks huviharidus on tasuline). Seejärel tuleks pöörduda tasuta kõrghariduse probleemi juurde.

 
 
18:24

Rein Lang: Reformierakonna nende valimiste põhiteema on väärtustada kõike seda, mis on kätte võidetud (euroliit, NATO jne). Reformierakonna jaoks on haridus samuti äärmiselt oluline. Hariduses on peatähtis kvaliteet. Kvaliteet on ülioluline.

 
 
18:29

Kalev Vilgats: Kas teie erakonnas on valitud teist presidendikandidaati?

 
 
18:30

Simson: Minu erakond leiab, et presidenti peaks valima rahvas. Me ei taha, et presidenti valitakse riigikogus.

 
 
18:30

Toomsalu: Meie programmiline seiskoht on, et peaksid toimuma presidendi otsevalimised.

 
 
18:31

Toomsalu: Oleme arutanud, et järgmine Eesti president peaks olema naine.

 
 
18:32

Kross: Kui ühtegi paremat kandidaati pole välja ilmunud, toetame istuvat presidenti. Aga leiame samuti, et peaks toimuma presidendi otsevalimine.

 
 
18:33

Klooster: Meie erakond ei ole kaalunud teist kandidaati. Arvame, et praegune president võiks ühe perioodi veel olla president.

 
 
18:33

Lang: Toetame praegust presidenti.

 
 
18:34

Tõniste: IRL ei ole kaalunud uue presidendi teemat. Oleme praeguse presidendiga rahul.

 
 
18:35

Lang: Presidendi otsevalimiste teema võib olla järgmise riigikogu teema

 
 
18:35

Meiel: Mitu mandaati loodate Pärnumaalt saada?

 
 
18:35

Tõniste: Kaks.

 
 
18:36

Vilgats: Teades meie riigieelarve olukorda, tekib küsimus lubaduste rahastamises.

 
 
18:38

Toomsalu: Kõige odavamad lubadused on Rahvaliidul.

 
 
18:39

Kross: Oleme olnud ettevaatlikud kõiksuguste lubadustega. Kutsume üles erakonnaüleselt arutama kodanikupalga üle.

 
 
18:41

Klooster: Sotsiaaldemokraadid on samuti olnud päris rünnatavad. Pigem on lubadustes kirjas prioriteedid. Igale kulutusele - suurim on lastetoetuste kolmekordistamine - on meil tagatis, kust me selle võtaksime.

 
 
18:42

Lang: Reformierakond on olnud oma lubadustes üsna tagasihoidlik. Ja alati juurde kirjutanud: kui eelarve võimaldab.

 
 
18:43

Lang: Igasugu jaburaid lubadusi pole välja käidud. On aru saadud, et raha ei tule seina seest, kui koodi tead, vaid majandusest.

 
 
18:44

Tõniste: IRL eeldab oma lubadustes, et Eestis kasvab majandus kiiremini kui Euroopas keskmiselt.

 
 
18:47

Simson: Teame, et tööpuudus on praegu niisama ränk kui aasta tagasi. Meie ettepanek: kui ettevõtja võtab tööle uue töötaja, saab ta tulumaksuvabastust.

 
 
18:48

Vilgats: Olen lugenud - Eesti ajakirjanduses on kurdetud, et Eesti on Tallinna ja Tartu poole kaldu.

 
 
18:49

Tõniste: Vaja on infrastruktuuri arendada: raudteed, lennuliiklust, maanteid.

 
 
18:50

Klooster: Väidan, et Pärnu on praegu ääremaa ja töötus on kõrge. Noored lahkuvad. Väljakutse on, et Pärnust saaks kolmas tõmbepiirkond Tallinna ja Tartu kõrval. Tähtsad on ühendusteed ja ettevõtluskliima. Elamiskeskus peab olema elamisväärne.

 
 
18:51

Lang: Tallinnast hakkavad praegu kõik elanikud põgenema ja Pärnu peaks seda ära kasutama. Riik saab arendada infrastruktuuri, nii transporti kui elektroonilisi ühendusi. Kõik oleneb ka kohapealsetest inimestest: ettevõtlikkust, ettevõtlikkust ...

 
 
18:54

Tõniste: Kui vaatame fakte, arve, siis nii palju asfalti pole Pärnumaal varem pandud. Samuti Vallikäär, muuseum jne. Pärnu on ju tegelikult ideaalses asukohas. On meri, asub Tallinna-Riia maantee ääres, on palju metsa. Vaid tugevaid omavalitsusi on vaja.

 
 
18:55

Klooster: Praegu on nii, et Pärnumaal ei ole 65 protsenti teedest mustkatte all.

 
 
18:58

Simson: Omavalitsustele tuleb tagasi anda nende tulubaas, mis 2009. aasta veebruaris neilt ära võeti. Siis lähevad ka kohalike silmad särama. Parim müügimees oma vallale on vallajuht.

 
 
19:00

Lang: Loomulikult tuleb see protsent kohalikele omavalitsustele tagasi esimesel võimalusel.

 
 
19:02

Toomsalu: Praegu on kolmas tõmbekeskus Tallinna ja Tartu järel Saaremaa, mitte Pärnu. Rahvaliidu programmis on, et tuleks taastada omavalitsuste tulubaas.

 
 
19:04

Kross: Leiame, et euroraha saaks kasutada palju ratsionaalsemalt. Ehitatakse midagi valmis, millel pole jätkusuutlikkust.

 
 
19:05

Klooster: Omavalitsuste tulubaasi tuleb selgelt tõsta ja suunata raha teede parandusse.

 
 
19:11

Debatiga liitub Andrei Korobeinik, Lang lahkub.

 
 
19:12

Vilgats: Nimetage kolm teile silmatorkavat valupunkti-probleemi Pärnumaal ja pakkuge neile lahendusi.

 
 
19:16

Klooster: Ääremaastumine: pole ettevõtlust, rahvas on vananev. Heade ühendusteede puudumine. Praegu meil pole Via Balticat ja teede kvaliteet üldiselt on kehv. Kolmandaks, haridus on oluline teema. Haridusmaastiku korrastamine alates alusharidusest. Pärnu linn ja maakond peavad muutuma taas noortele atraktiivseks. Meil on siin Tartu ülikooli Pärnu kolledž, kuid tähtis on, et nendele lõpetajatale oleks ka töökohti. Igale haridustasemele on tähtis ka kutseõppe saamine.

 
 
19:17

Korobeinik: Tähtis on, et inimesed teevad omavahel koostööd. Ei ole nõus, et tasuta haridus on lahendus. Inimesed jäävad Pärnusse vaid juhul, kui siin on targad töökohad. Oluline on infrastruktuur. Kohalike omavalitsuste tulubaasi suurendamine on tähtis.

 
 
19:19

Tõniste: Tähtsad on tõmbekeskused, et noored tahaksid siin olla ja siia tulla. Vaja on tugevaid omavalitsusi. Samuti on tähtis logistika, näiteks lennujaam (rohkem lende). Siin võiks Pärnu omavalitsus rohkem kaasa rääkida. Ja haridus. Kui haridus on tasuta, ei tähenda see, et haridus on ebakvaliteetne. Haridus on meie prioriteet.

 
 
19:22

Simson: Suurim probleem on see, et inimesed lähevad ära. Ja mitte ainult noored, vaid ka täiskasvanud. Lähevad, sest siin pole tööd. Lahendus: märksa efektiivsem tööpoliitika, mis aitab töökohti juurde luua. Teiseks: Pärnumaa on muutumas Ameerikaks. See tähendab kohaks, kus autota pole võimalik elada. Maal käib buss kord päevas, kui sedagi. Kaovad postkontorid, kauplused. Kolmandaks. Väga paljudele on Pärnu tähtis vaid suvel. Tuleks välja mõelda, et Pärnus oleks midagi teha ka muul ajal.

 
 
19:25

Toomsalu: Probleemid on tööpuudus ja inimeste väljaränne. Majanduspoliitika peab olema selline, mis suunab vahendeid regioonidesse. Kui puudub korralik infrastruktuur, siis lihtsaslt ei tule keegi. Pärast seda, kui lennuväli muutus Tallinna lennuvälja regionaalseks lennuväljaks, muutusid siin maksud kõrgeks. Tähtis on regionaalpoliitika, mis kohalikku omavalitsusse panustab.

 
 
19:27

Kross: Tööpuudus on üks põhjus, mis inimesed lähevad siit ära. Ei ole piisavalt tootvat ja eksportivat majandust. Isegi kui on ideid, pole inimestel kapitali. Selleks, et edukat majandust arendada, on vaja töötada ekspordi nimel. Seda pole tehtud piisavalt järjekindlalt.

 
 
19:29

Korobeinik: Ei tohi alahinnata lennujaama küsimust. Meil ei ole praegu toimivat lennujaama.

 
 
19:33

Simson: Lähema nelja aasta jooksul on Pärnust valitud saadikutel kohustus, et kui Tartu ülikool hakkab otsi koomale tõmbama, siis Pärnu kolledž ei kaoks, nagu see juhtus Türil.

 
 
19:35

Kross: Suur probleem on, et kogu Lääne-Eestis pole ühtegi sõjaväebaasi. Pärnu pataljoni sulgemine oli viga.

 
 
19:37

Vilgats: Teehooldusrahast. Miks ei võiks olla ministeeriumi juures lumetõrjefond ja miks me ei võiks maksustada rekka'sid?

 
 
19:38

Tõniste: Selle ilmaga on Eestis, nagu ta on. Kui on erakorralised talved, on normaalne, et riik eraldab lumetõrjeks lisaraha.

 
 
19:41

Simson: Aastal 2007 sai Pärnumaa 34 miljonit krooni teehoolduseks, tänavu on seda 14 miljonit. Oleme teinud ettepaneku, et 15% läheks kütuseaktsiisist kohalikele omavalitsustele teehoolduseks. Samuti oleme teinud ettepaneku, et erimärgistusega kütust kasutavad põllumajandusmasinad võiksid sellistes rasketes oludes lund lükata.

 
 
19:42

Toomsalu: Eesti riik on tervikuna õhuke. Meil pole üldse mingit suurt fondi, kui midagi peaks juhtuma. Minu meelest on balanss paigast ära. Anname humanitaarabi väljapoole, aga meil peaks olema endal kriisi reguleerimiseks fond.

 
 
19:44

Kross: Arvan, et eraldi lumekoristusfondi ei tasu luua. Lihtsustada tuleb reservfondi kasutamist kriisi korral. Rekka'de maksustamisest - see tuleks läbi arvutada, kas see on toimiv.

 
 
19:46

Klooster: Kui vaadata viimaseid aastaid, siis võiks olla spetsiaalne lumekoristusfond küll. Omavalitsused ei ole praegu nii rikkad, et kriisidega ise hakkama saada. Rekka'de küsimuses täna ilma analüüsita otsest vastust anda ei julgeks.

 
 
19:49

Lõppsõnad:

 
 
19:49

Tõniste: Kui suudan muuta suhtumist, et tööandjad on halvad, olen palju ära teinud.

 
 
19:51

Simson: Minge kindlasti valima ja tehke seda oma südametunnistuse järgi.

 
 
19:52

Toomsalu: Rahvaliidu nimekirjas on Pärnumaal kõik pärnakad. Valige Rahvaliit.

 
 
19:52

Kross: Luban, et riigikogus ei tee ma midagi oma südametunnistuse vastu. Luban, et toon tagasi kaitseväe esindatuse Pärnumaale.

 
 
19:53

Klooster: Viin riigikokku kohalikku tahet.

 
 
19:54

Korobeinik: Elan Pärnus ja Pärnu ei ole parim koht elamiseks. Teen kõik, et Pärnus oleks parem elada.

 
 
19:55

Debatt on läbi.

 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles