Hispaania-armastusest sündisid raamatud

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Eelranna raamat viib lugeja sooja ja temperamentsesse Andaluusiasse, kus inimestes pulbitseb elurõõm ja päike paistab 300 päeva aastas.
Helen Eelranna raamat viib lugeja sooja ja temperamentsesse Andaluusiasse, kus inimestes pulbitseb elurõõm ja päike paistab 300 päeva aastas. Foto: Urmas Luik

Kolmapäeval esitles Hispaanias elav eestlane Helen Eelrand Pärnus Port Arturi Apollo raamatupoes oma raamatuid “Pasodoble” ja “Mida te kogu aeg lõkerdate? 100 põhjust, miks armuda Andaluusiasse”. 

Helen Eelrand on ajakirjanik ja kirjanik, raamatute “Urmas Ott. Teletähe lugu”, “Anne Veesaar. Elus, see on kõige tähtsam!” ja “Regina. Mu imekaunis võitlejanna” kaasautor.  

2009. aasta märtsis sõitis Eelrand abikaasa ja kahe tütrega Hispaaniasse, kogu maine vara sõiduautos. Andaluusia raamat kujutab endast võõrsil elatud poolteise aasta põhjal sündinud kirglikku armastuskirja maailmanurgale, mis võttis rändajad vastu tulvil hoogu, rõõmu, seiklusi ja armastust.  

“Me pole majanduspõgenikud, vaid emotsionaalpõgenikud,” naeris Eelrand Hispaaniasse kolimist meenutades. “Kõik algas hispaania keele õpingutest viis aastat tagasi Tallinnas Picasso keskuses, kus see keel ja meelsus jäid minusse tugevalt kinni. Keelekursuste stipendiaadina Andaluusias reisides tekkis tunne, et ma ei suuda enam Eestisse tagasi minna. Sain mehe ja pere nõusse, Eestisse jäi vaid täiskasvanud poeg, kes pärast oma õpingute lõpetamist samuti Hispaaniasse soovib tulla.”

Eelrand lõi sõbraga oma kirjastuse ja tema sõnutsi saab seda tööd Eestist kaugelgi teha. Kontoris kohalviibimine pole oluline abikaasalegi, kes töötab internetiturunduse spetsialistina. Viie- ja 15aastane tütar käivad kohalikus koolis.  

“Väiksem laps kipub eesti keelt juba aktsendiga rääkima,” tunnistas Eelrand. “Selles Hispaania nurgakeses pole teisi eestlasi ega üldse välismaalasi, väga traditsiooniline Hispaania. Eks kultuurilised iseärasused jää külge küll, kahtlemata olen harjunud kiiremini rääkima ja rohkem vehklema. Eestis talitsen end, et mitte poodi sisenedes “Ola!” karjuda ega teenindajat seina külge rääkida.”

Andaluusia võludest kõnelev raamat on illustreeritud rikkaliku fotomaterjaliga, poole fotode autor on Silvia Pärmann. “Pildid tegin mitme aasta jooksul, enamiku neist Helenil külas käies,” rääkis Pärmann. “Viimased fotod raamatus pärinevad eelmise aasta oktoobrikuust. Kõige rohkem pildistasin inimesi, sest ilusat arhitektuuri ja loodust võib leida igal pool, aga Hispaaniast teevad Hispaania eelkõige inimesed.”  

Eelranna ilukirjanduslik debüüt “Pasodoble” jutustab eesti naise ja hispaania mehe suure armastuse loo ja püüab vastata küsimusele, kas kirg asub inimese peas või allpool vööd. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles