Pärimusmuusikud võtavad Torisse legendaarse kandlemängija kaasa

Anu Jürisson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Pulsti ringreisidest indu saanud tuuril esitavad pärimusmuusikat kandlemängija Heino Sõna, Eeva ja Villu Talsi.
August Pulsti ringreisidest indu saanud tuuril esitavad pärimusmuusikat kandlemängija Heino Sõna, Eeva ja Villu Talsi. Foto: Erakogu

Eesti pärimusmuusika keskus sõidutab viiel õhtul pärimusmuusika rahvani. Täna õhtul külastatakse Tori rahvamaja. Noorte pärimusmuusikute ning Eeva ja Villu Talsiga astub lavale legendaarne kandlemängija Heino Sõna.

Pärimusmuusika keskuse väitel teeb turnee erakordseks võimalus kohtuda rahvamuusikas kõrgelt hinnatud kandlemängijaga, kes sai tuntuks juba 1970ndatel.

"Heino on haruldane pillimees. Ta on üks väheseid rahvakandlemängijaid, kes on Eestis alles, ja arendab meie pärimuskultuuri," selgitas Eesti pärimusmuusika keskuse juhataja Tarmo Noormaa kontserttuuri olulisust. "Heinot on tore jälgida, kuna ta mängib alati naeratades ja pajatab põnevaid lugusid sajanditagusest elust ja olust."

"Minule meeldib noortega pilli mängida ja tutvustada lugusid, mida minu ajal pidudel nõuti. Hea on veel oma silmaga näha, et rahvakannel tuuakse taas ellu ja rahva ette," rõõmustas 79aastane vanameister.

Kohtumisi hubastes rahvamajades ootab Sõna väga. "Sõbralikus seltskonnas ja rahvale lähedal olles tekib soe tunne. Pillgi heliseb siis," märkis ta.

Eesti pärimusmuusika keskuse kommunikatsioonijuht Heldi Ruso lausus, et rahvamajade turnee on saanud indu Eesti pärimusmuusika hindamatu jäädvustaja August Pulsti omaaegsetest ringreisidest.

Tuuri ülesanne on viia kokku vanad ja noored, kes aitavad pärimusmuusika abil elusana hoida Eesti rahvakultuuri ja -kombeid, hinge ja vaimu.

"Noorte roll on õppida ja uuendada. Õppida vanematelt tarkusi, aga ka viia end kurssi viimase moega, et siis otsustada, mida omaks võtta ja edasi kanda," märkis noorema põlvkonna pärimusmuusik ja Curly Stringsi liige Villu Talsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles