Pommid Pärnu pihta

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai 6 on saanud punakotkastelt pommitabamuse. Praegu asub seal parkimisplats.
Nikolai 6 on saanud punakotkastelt pommitabamuse. Praegu asub seal parkimisplats. Foto: Olaf Esna erakogu

Tänavu oli meil jälle hea pommiaasta. Madal meri paljastas, et Valgeranna all oli lennuaparaadilt alla heidetud lõhkekehi rohkem kui kuival suvel metsas kukeseeni. Siit tekkis huvi, kuidas me sellise “rikkuse” omanikuks oleme saanud.

Kui kõik päris ausalt ära rääkida, kukutati Pärnu pihta esimest korda pomme juba 1916. aastal Saksa õhulaevade (tsepeliinide, dirižaablite) gondlitest 17/18. aprilli öösel ja 1917. aasta 2. oktoobri õhtul. Viimane kord langesid pommid Rääma taludele, kus ilmselt rikuti pimendamiseeskirju ja selle tulemusena süttisid põlema Lõo talu hooned ja Kurani-Jüri talust sai surma kaks koolipoisieas perepoega.

Teise suure sõja ajal päästeti esimesed pommid Pärnu pihta pommiluugist valla 7. juulil 1941. Kõigepealt tegi paar tiiru linna kohal “raam” ehk luurelennuk Focke-Wulf Fw 189 hüüdnimega Uhu, see tähendab öökull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles