Pärnu muuseum näitab ehteid

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu muuseumis saab vaadata ehteid.
Pärnu muuseumis saab vaadata ehteid. Foto: Pärnu muuseum

Teisipäevasel naistepäeval avatakse Pärnu muuseumis näitus “Ehted läbi sajandite”, mis jääb avatuks 31. maini.

Pärnu muuseumi projektijuhi Elmar Tringi teatel on tänavu käsitööaasta, mille teema on ehe. Sellega seoses korraldab Eesti rahvakunsti ja käsitöö liit traditsioonilise konkursi täiskasvanutele “Eesti-oma-ehe”.

“Pärnu muuseumi näitus, kus on esitletud arheoloogia- ja etnograafiakogu ehete paremik, võiks olla toetav ja inspireeriv materjal käsitööaasta ehtekonkursil osalejatele ja kõigile ajalooliste ehete huvilistele,” märkis Trink.

Tema teatel kuuluvad ehted rõivaste ja nende kandja juurde. Ehetel on läbi aegade olnud maagiline funktsioon, näiteks graveeriti ehetele kaheksakand kujundit, mis oli tõrjenõiduse märk.

Ehted on olnud kommunikatsioonivahendiks, mis kõnelesid ehtekandja sotsiaalsest seisundist, päritolust, hingelaadist, meeleolust või toimuvast sündmusest. Ehted võivad väljendada usulisi tõekspidamisi ja poliitlisi vaateid. Ehetel on inimese eneseteadvuse, rahvagrupi või terve rahvuse identiteedi tähendus ja loomulikult on ehetel esteetiline sõnum.

Näituse teostasid Ülli Kont, Marju Johanson, Janno Bergmann, Margo Samorokov koostöös Maarja-Magdaleena gildiga. Näitusele sekundeerivad Marvi Volmeri valmistatud rahvariided.

Konkursi “Eesti-oma-ehe” võidutöid eksponeeritakse näitusel Eesti käsitöö maja rahvakunstigaleriis 31. maist 14. juunini.

Kõik kunstnikud, käsitöömeistrid ja ettevõtjad on oodatud osalema konkursil, mille eesmärk on luua rahvuslikel traditsioonidel põhinevaid uusi ja tänapäevaseid ehteid ja lisandeid, mida võib kanda rahvuslike ja rahvarõivaste juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles