Sindi kool kannab lipukultuuri

Trivimi Velliste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Sindi gümnaasiumi punasest tellisest ajalooline hoone on mulle väga tuttav – olen seal koolimajas käinud vist rohkem kui üheski teises Eesti koolis, kui välja arvata mu enda kool, Hugo Treffneri gümnaasium. Põhjus on lihtne: mind on sageli kutsutud. Ja mul pole kombeks kutseid tagasi lükata, eriti kui need tulevad heast südamest.

Et olen mitme ajaloole ja sümbolitele pühendunud seltsi esimees või auesimees, on mind Sindi kooli ikka kutsutud kas üleriigilist või kohalikku tähtsust omavate tähtpäevade puhul, eriti sealtkandist pärit rahvuslike tegelaste suurjuubeleid silmas pidades.

Nõnda on mul tulnud Sindi gümnaasiumi aulas kõnelda ühest meie riigi rajajast Julius Seljamaast, aga ka meie eksiilvalitsuste ankrumehest Mihkel Mathiesenist, keda ma väga lähedalt tundsin.

Mind on alati hämmastanud ülisoe vastuvõtt ja selgelt tajutav vaimne hoiak selles koolis. Vaimsust kiputakse sageli ja ennekõike siduma nn eliitkoolidega, aga elu on näidanud, et asjad pole mustvalged. Üllas vaim võib lehvida kõikjal!

Kõige silmatorkavam on olnud Sindi gümnaasiumi panus Eesti lipukultuuri edendamisse. Eesti Lipu seltsil on nii mitu suurt sinimustvalget kandelippu, kui mitu aastat on vanust Eesti lipul. Ja igal aastal tuuakse need lipud 4. juunil – sinimustvalge lipu sünnipäeval – Pärnusse Rüütli platsile.

Ent Sindi gümnaasium kannab ja heiskab neid lippe ka muudel rahvuslikel tähtpäevadel, näiteks tõrvikute ja lõkke valgel jüriööl. See on kooliõuel võimas vaatepilt. Tänavu löödi esimest korda kaasa Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeval 3. jaanuaril kell 10.30, mil helises ka õigeusu kiriku kell. See võis pärast Teist maailmasõda olla esimene kord, kui õigeusklikud kõnesoleva mälestushetkega liitusid.

Tagasihoidlikus Sindi linnas tegutseb ja töötab kool, mis on osutunud paljudele suunanäitajaks lipukultuuri edendamisel ja vaimse hoiaku süvendamisel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles