Tuleskulptuur meenutas peapiiskopile põlevat kirikutorni (11)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Evangeelse Luterliku kiriku peapiiskopile Urmas Viilmale meenutasid Pärnus tuleskulptuurina põletatud jõulukuused põlevat kirikutorni.
Eesti Evangeelse Luterliku kiriku peapiiskopile Urmas Viilmale meenutasid Pärnus tuleskulptuurina põletatud jõulukuused põlevat kirikutorni. Foto: Madis Sinivee

Eesti Evangeelse Luterliku kiriku peapiiskopile Urmas Viilmale jäi Pärnus tuleskulptuurina põletatud jõulukuuskede ürituse fotodelt silma, et kuju tipus põletati ära ristimärk. Skulptuuri autori Üllar Kallau sõnutsi sümboliseeris see suurt jõulukuuske, mille tipus oli täht, ja mingit sümboolikat sellest otsima ei peaks.

Peapiiskop Urmas Viilma kirjutas eile õhtul oma Facebooki lehel: "Avastasin Postimehest fotograaf Madis Sinivee galerii jõulukuuskede põletamise ürituselt Pärnus, kus kunstnik Üllar Kallau oli kokkutoodud kuused vorminud tuleskulptuuriks, mis paraku visuaalselt meenutas põlevat kirikutorni. Kas selle skulptuuri tippu sattunud ristimärk oli juhuslik või mitte, jääb ilmselt kunstniku enda teada. Paratamatult tekivad seosed ühe teise kristlaste jaoks valulisena tundunud installatsiooniga, mis sügisel pahameelt tekitas. Võta nüüd kinni, on see nüüd tõlgendatav vihakõnena, vihavaatemänguna või vihameelelahutusena... Või kui suvise pööripäeva aegu on jaanilõkke, sauna ja kaseviha aeg, siis äkki käib talvise pööripäevaga ja nääridega nüüdsest kokku talvine turmtuli ja keevaline kuuseviha. Nali naljaks, kuid ristisümboolika põletamine muudab siiski nõutuks."

Kallau ütles, et on väga meelitatud, et peapiiskopile on tema tegemised silma jäänud, kuid pahameeleks pole põhjust.

Kallau arvates tekkis peapiiskopi reaktsioon fotode põhjal. "Tuleskulptuur on siiski protsess, mis peab algusest  lõpuni töötama. Sel korral juhtus nii, et ilm oli hea, installatsioon "Jõulukuusk" oli korralik, ja kõik see, mis pidi põlemise käigus nähtav olema, toimis," ütles Kallau.

Kuju autori sõnade järgi etendab tuleskulptuuris tuli vaatemängu, mitte põletamist. "Tuli on materjal nagu iga teine (näiteks kivi, pronks, puit, klaas). Eriliseks teeb tuleskulptuuri võrreldes ülejäänutega ehk see, et selle puhul toimub kõik lühikese aja jooksul ja suurte emotsioonide saatel," seletas Kallau.

Pühapäeval Pärnus süüdatud skulptuur kujutas endast Kallau seletuse järgi väikestest jõulupuudest moodustatud suurt kuuske, mille tipus kaheksaharuline täht. "Tähe neli haru põlesid kiiremini ära, mis oligi nii mõeldud, ja millalgi jäi tõepoolest kuuse tippu rist, aga põlevat kirikutorni see ei sümboliseerinud. Jõulud on kristlik püha ja kuuskede põletamine on tore traditsioon. Lõke annab külmal ajal sooja ja see sümboliseerib valge aja võidukäiku," lausus Kallau.

Teisipäeva õhtul, pärast Kallau selgituse lugemist, avaldas Viilma sotsiaalmeedias uue postituse, vabandades varasema arvamuse pärast.

„Lugesin äsja Postimehest kunstnik Üllar Kallau selgitust tema tuleskulptuuri kohta ja see seletas kõik. Vabandan kunstniku ees ennatlike järelduste tegemise pärast ja tänan piisava selgituste eest! Fotodelt jäi petlik mulje,” kirjutas Viilma oma Facebooki kontol.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles