Noppeid Pärnumaa maleloost

, kultuuritöötaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle foto saatis konkursile “Suvi ‘86” staažikas spordifotograaf Aksel Randmer (1923–2009) allkirjaga “Nuputajad”. Selliseid malemängimise “stoikasid” oli Pärnu rannahoone juures mitu ja tavaliselt ikka hõivatud. Miks mitte teha partii, kui produktid ja värske Pravda on ostetud?
Selle foto saatis konkursile “Suvi ‘86” staažikas spordifotograaf Aksel Randmer (1923–2009) allkirjaga “Nuputajad”. Selliseid malemängimise “stoikasid” oli Pärnu rannahoone juures mitu ja tavaliselt ikka hõivatud. Miks mitte teha partii, kui produktid ja värske Pravda on ostetud? Foto: Aksel Randmer

Lõppenud Kerese-aastale tagasi vaadates ja male suurmehe äsjast sünniaastapäeva silmas pidades on ehk asjakohane otsida ajatolmu alt välja mõni nimi ja nägu sellest malerüütlite põlvkonnast, kelle jälgedes noor Paul Keres avas uue peatüki nii Pärnu maleelus kui maleajaloos üldse.

Üks Baltikumi 19. sajandi nimekaid maletajaid ja maleajaloo uurijaid Friedrich Ludwig Amelung on tõdenud, et Baltimaades mängiti malet ammu enne 19. sajandit. Sama järelduse teeb Pärnumaa maleajalugu uurinud Oskar Kuningas. Kahjuks on sellest kirjasõnasse jäänud vähe jälgi.

Pärnumaa varasemad maletajad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles