Iga kolmas hooldekodu rikkus nõudeid

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimane inimohvriga tulekahju Pärnumaa hoolekandeasutustes toimus 2004. aastal, Tihemetsa hooldekodus hukkus üks hoolealune.
Viimane inimohvriga tulekahju Pärnumaa hoolekandeasutustes toimus 2004. aastal, Tihemetsa hooldekodus hukkus üks hoolealune. Foto: Ants Liigus

Lääne-Eesti päästekeskuse andmetel vastas möödunud aasta oktoobri seisuga Pärnumaa 24 sotsiaalhoolekandeasutusest 17 kõikidele olulistele tuleohutusnõuetele.

Olulisteks tuleohutusnõueteks loetakse Lääne-Eesti päästekeskuse tuleohutusbüroo juhataja Jaak Jaanso selgitusel nõudeid, mis tagavad, et tulekahju puhkemisel oleks ettenähtud aja jooksul tagatud ehitise kandevõime, takistatud tule tekkimine ja levik nii hoones kui naaberehitistele, on võimalik evakueeruda ja evakueerida ning arvestatud ka päästemeeskondade ohutusega.

Ebaolulisi nõudeid pole

Nelja hoolekandeasutuse puhul jäid päästekeskusele silma evakuatsioonivalgustuse hoolduse probleemid. “Põhiprobleemideks evakuatsioonivalgustitega on tavaliselt see, et aku eluiga on läbi, mistõttu põhivoolu katkemisel valgusti enam ei valgusta,” selgitas Jaanso. “Proovige pimedast ehitisest väljuda – no ei ole ju võimalik.”

Kolmes hoolekandeasutuses aga ei vastanud evakuatsioonitrepikojad tuletõkkesektsiooni nõuetele. Jaanso jutu järgi on probleemiks tõsiasi, et omal ajal ei pööratud millegipärast tähelepanu suitsu ja tule leviku piiramisele hoonetes.

“Evakuatsioonitrepikodade seintega ei ole probleeme, need on tihedad ja panevad tulekahju korral kuumusele üsnagi hästi vastu. Mure on just trepikodade ja korruste vahel paiknevate ustega, mis tänapäeval tuleb asendada tuletõkkeustega,” juhtis ta tähelepanu kitsaskohtadele.

Samal ajal märkis Jaanso, et “oluliste tuleohutusnõuete” vasteks ei ole kindlasti “ebaolulised tuleohutusnõuded”. Tema hinnangul tuleks kõiki nõudeid järgida. “Kui eiratakse hügieeninõudeid, on tulemus ilmselt prognoositav – nahalööve või lahtine kõht. Kui eiratakse tuleohutusnõudeid, ei ole tulemus aga enam prognoositav, tulekahju korral on tegemist kontrollimatu ja tagajärgede suhtes ennustamatu asjade käiguga, mis senise argirutiini võib pea peale keerata,” nentis ta.

Hoolekandeasutuste omanikele esitati tuleohutusrikkumiste kõrvaldamise nõuded ja täitmise tähtajad. “Sellest on möödunud viis kuud ja eeldan, et enamik rikkumisi on kõrvaldatud,” ütles Jaanso, kelle väitel arvestatakse tähtaegade kehtestamisel üldjuhul mõistliku ajaga, mis võib kuluda ettekirjutuses sätestatud kohustuste täitmiseks.

Parem, kui varem

Ühelt poolt mõistab Jaanso, et peaasjalikult hoolekandeasutuste omanikeks olevate omavalitsuste rahakott on õhuke, teisalt tuleb inimestele turvalise elukeskkonna loomiseks see raha leida. “On omavalitsusi, mis kurdavad pidevalt, et raha ei ole ega tule, samal ajal ei ole nad üritanudki eri projektide kaudu raha taotleda,” tõdes ta.

Ometi, vaatamata mõningatele puudustele, julgeb Jaanso väita, et tuleohutusalane olukord Pärnu maakonna sotsiaalhoolekandeasutustes on aasta-aastalt paranenud.

Kui 2009. aastal koostati hoolekandeasutustele 18 ettekirjutust rikkumiste kõrvaldamise kohta, siis 2010 vähenes esitatud nõuete arv poole võrra – üheksani. 2009. aastal rakendati sunniraha tähtajaks täitmata ettekirjutuste tõttu kahel, möödunud aastal kolmel korral.

Jaanso kinnitusel ei ole päästeametnikud südametud ametnikud, kes üksnes nõuavad. Võimalusel ollakse paindlikud ja koostööle avatud, leidmaks lahendus. “Muidugi, kui eksisteerib otsene oht inimese elule ja tervisele, tuleb ametnikel jäigalt tegutseda,” sõnas ta.

Ent nagu sünge õnnetus Haapsalu lastekodus näitas, ei pruugi tuleohutusnõuete täitmine veel katastroofi ära hoida. Ometi loob see eelduse ja annab vähemalt lootuse, et siinkandis midagi nii traagilist ei juhtu.



Tuleohutusalane olukord Pärnumaa sotsiaalhoolekandeasutustes

 Tulekahjusignalisatsioon on paigaldatud kõikidesse hoolekandeasutustesse;
 evakuatsioonivalgustus on paigaldatud kõikidesse hoolekandeasutustesse, 4 asutuses oli probleeme evakuatsioonivalgustuse hooldustööde tegemisega;
 esmased tulekustutusvahendid on olemas kõikides hoolekandeasutustes;
 küttesüsteem on korras kõigis hoolekandeasutustes;
 evakuatsioonitrepikojad ei vasta tuletõkkesektsiooni nõuetele 3 hoolekandeasutuses.

Andmed: Lääne-Eesti päästekeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles