Iirimaal töötavad järvalased ei saa abielluda

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulmad
Pulmad Foto: Taavi Kübar

Eilses ETV saates «Pealtnägija» oli lugu Maarjast ja Andresest, kes on kahekümnendates noored – Eesti kodanikud, pärit Järvamaalt, seitse aastat koos elanud, eelmisel aastal said lapse ja sügisel tahtsid abielluda. Ootamatu bürokraatlik kadalipp on pulmadele määramata ajaks kriipsu peale tõmmanud.


Probleemi iva peitub selles, et Maarja ja Andres elavad ja töötavad tuhandete eestlaste kombel Iirimaal ning on end ametlikult Dublinisse sisse registreerinud. Selgub aga, et Iirimaa on erandlik riik Euroopas, mis ei väljasta seal elavatele välismaalastele abieluvõime tõendit.


Eestlastel ja teistel, kes elavad välismaal ja tahavad siin abielluda, on aga kohustus esitada see tõend perekonnaseisuametile, et välistada topelt- või fiktiivabielu.
Et aru saada, mida sel juhul teha, kui Iirimaa tõendit ei anna, aga pulmi ilma selleta perel kodumaal teha ei lubata, pidas Maarja mitme Eesti ametnikuga maha kümneid telefonikõnesid ja pani teele portsu kirju. Ometi on see, millal pulmad lõpuks tulevad, jätkuvalt ebaselge.


«Ei, me ei tea seda. Meil on olemas sõrmused ja mul on kleit ostetud, aga kõik on ootel. Et me ei ole meesterahvale hakanud isegi ülikonda vaatama, sest milleks teha seda kulutust niimoodi ette, kui me ei tea, millal asjad ükskord toimuvad,» ütles Maarja Viitmann «Pealtnägijale».
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles