11 Pärnumaa kooli andis panuse Euroopa keeleoskusuuringusse

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Reedel lõppes 149 Eesti koolis veebruari keskpaigas alanud Euroopa keeleoskusuuring, mis annab ülevaate Eesti põhikooli lõpetajate inglise ja saksa keele oskusest ja võimaldab võrrelda õpilaste võõrkeeleoskust rahvusvaheliselt.

Tegemist oli The European Survey on Langugage Competencesi keeleoskusuuringu põhitestiga, mis mõõdab noorte inglise ja saksa keele oskust.

Uuring oli mõeldud õpilastele, kes on lõpetamas kohustuslikku põhikooli, seega üldjuhul 15–16aastased.

Eestis olid uuritavateks keelteks inglise (valimi suurus 1779 õpilast) ja saksa keel (1489 õpilast) ning testiti kolme osaoskust: kuulamine, lugemine, kirjutamine.

Pärnu linnas tegid teste Vanalinna ja Kuninga põhikooli, Hansa-, ühis-, Koidula, Ülejõe ja Sütevaka gümnaasiumi õpilased. Maakonnast osalesid uuringus Kilingi-Nõmme, Sindi ja Vändra gümnaasium ning Häädemeeste keskkool.

Peale põhikoolilõpetajate võõrkeeleoskuse koguti uuringus teavet noorte keeleõppimise tausta kohta. Selleks lisandusid keeletestidele taustaküsimustikud õpilastele, nende kooli kolmanda kooliastme võõrkeeleõpetajatele ja direktorile.

Et valimisse kuuluvate koolide õpilased ja õpetajad teaksid, millist tüüpi ülesandeid testimisel kasutatakse, olid uuringu kodulehel kättesaadavad testi tutvustavad materjalid. Neid oli võimalik täita kõigil asjast huvitatutel.

Kuidas Pärnu ja linna maakonna õpilastel testid läksid, saab riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse infojuhi Eeva Sireli sõnutsi teada 2012. aasta teisel poolel.

“Keeleoskustestide kui suure rahvusvahelise uuringu tulemuste analüüs võtab kaua aega,” selgitas Sirel.

Kui teadmiste-oskuste mõõtmiseks matemaatikas ja loodusainetes on Eesti koolilapsed varem osalenud kahes rahvusvahelises uuringus, siis Euroopa Komisjoni 2007. aastal algatatud üleeuroopaline õpilaste keeleoskuse uuring on selles valdkonnas esimene. Komisjoni ettepanekul mõõdetakse esimeses uuringus viie Euroopa Liidus enam õpetatava võõrkeele – inglise, prantsuse, saksa, hispaania ja itaalia keele oskust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles