Pühaku kallistus ühendab miljoneid inimesi

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Mata Amritanandamayi Devi on kuulsaim elav naispühak maailmas, kelle emaliku kallistuse osaliseks on viimase 30 aasta jooksul saanud kümned miljonid inimesed.
Sri Mata Amritanandamayi Devi on kuulsaim elav naispühak maailmas, kelle emaliku kallistuse osaliseks on viimase 30 aasta jooksul saanud kümned miljonid inimesed. Foto: Facebook

India Goa rannast mööda Araabia mere rannikut lõunasse liikudes leiab kuurordipiirkondadele vahelduseks Amma aašrami (hindude erakla, toim). Amma on India ja Kerala osariigi üks magneteid – ta on kuulus kallistav naispühak.

Suurema osa aastast viibib Amma maailmaturneel suure muusikute ja pühendunute kaaskonnaga. Tema teekonda saab jälgida internetis. Üldiselt tähendab naispühaku riiki tulek seda, et reserveeritakse avarad saalid, kus lähemalt ja kaugemalt saabuvad inimesed on valmis tundide kaupa järjekorras ootama. Amma kallistust püüdlevad võrdselt mehed ja naised, lastega emad, noored, vanurid, eri rasside ja usutunnistuste esindajad, ratastooli aheldatud inimesed. Pühaku emalikus embuses on olnud filmitähed ja avaliku elu tegelased, neist mitu on avalikult tunnistanud, et see avaldas neile sügavat mõju. "Minu religioon on armastus," kuulutab Amma.

Esimest korda õnnestus loo autoril kohtuda Ammaga Helsingis üle tosina aasta tagasi. Kohtumine tähendaski täpselt eelkirjeldatut: valgesse sarisse rõivastunud väikest kasvu naispühak istus suurde halli paigutatud pehmes tugitoolis, ümber valvad turvajad. Mitme päeva jooksul lookles kahes reas tema poole mitmekümnemeetrine järjekord: põlvili laskuvad inimesed surusid korraks oma pea valgustunu rinnale. Õhtu lõpetas kontsert, kus Amma oma muusikutega esitas pühendumuslikke laule ja õhku heideti korvide kaupa lõhnavaid roosiõite kroonlehti, mis publiku näole ja riietele langesid. Soomes on Amma hästi populaarne, seepärast külastabki naispühak meie põhjanaabreid aasta või paari tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles