Kalamehed jahivad vastlaahvenaid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaanis keskendutakse sel laupäeval väikestele kaladele. Võistluse rekordit hoiab 800-grammine ahven.
Suure-Jaanis keskendutakse sel laupäeval väikestele kaladele. Võistluse rekordit hoiab 800-grammine ahven. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Laupäeval korraldab kalastajate klubi Suure-Jaani Säga linna järvel traditsioonilise kalapüügivõistluse «Vastlaahven».

11. korda peetaval võistlusel on olnud viimastel aastatel osalejaid 76—90. «Alati imestatakse, kuidas suudame kõikjalt Eestist siia nõnda palju kalamehi kohale meelitada,» ütles klubi liige ja võistluste peakohtunik Uno Jürisson. «Erilist imenippi meil pole — küllap meeldib neile Suure-Jaani aura. Igor Mangki on kinnitanud, et elame hea koha peal.»

Üle-eestilises kalapüügivõistluste kalendris seisva mõõduvõtu paremusjärjekord selgitatakse punktiarvestuse põhjal. «Arvesse läheb püütud kalade üldkaal,» rääkis peakohtunik. «Iga kümme grammi annab punkti ja iga kala nägu toob veel lisa.»

Eriauhinna saavad suurima kala püüdja ja parim naine. Eraldi arvestus on alla 14-aastastele õngitsejatele.

Kasutada võib kõiki traditsioonilisi ja seadusega lubatud püügivahendeid, näiteks sikutit ja kirbuõnge, ent vaid ühte korraga. Elussöödaga püüda ei tohi. «Haugid võistlusel arvesse ei lähe, loeb vaid väiksem prügikala, nagu ahvenad ja särjed,» lisas kohtunik.

Võistlusel on suur auhinnalaud, kus on peamiselt kalapüügivahendid. Välja loositakse ka väiksemaid asju, nii et peaaegu iga osaleja saab midagi. Kõigile pakutakse teed, vastlakukleid ja hernesuppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles