Kes aias, mis saias?

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Sel nädalal jätkuvad Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu koalitsioonikõnelused. Kui möödunud nädala kohtumisi võiks avalikkusele jõudnud napi informatsiooni põhjal nimetada teineteise piiride kompamiseks, siis sel nädalal ootaks, et midagi hakkab üldjoontes paberile jõudma.

Kuigi läbirääkimiste alus on Reformierakonna valimisprogramm, oleks oravatelt rumalus IRLi lubadustega arvestamata jätta. Ilmselt palgaarmee küsimus päevakorda ei tule, sellele ülemineku läbikukkumine Lätis peaks olema hoiatuseks.

Emapalga suhtes loodetakse jõuda kokkuleppele. Riigi- ja kohaliku halduse tõhustamisele keskendunud arutelu oli oravate väitel ”tõsine ja konstruktiivne”, toimuvat liikumine ühisosa leidmise poole. Ometi jäädi detailides kidakeelseks.

Kohe läbirääkimiste algul olid laual majandus-, rahandus- ja perepoliitika teemad.

Kohalike omavalitsuste inimesed on haldusreformi suhtes skeptilised. Esiteks on Reformierakond, sotsid ja Keskerakond seda meelt, et ühineda saab vaid vabatahtlikult. IRL lubab haldusreformi, millega tugevdatakse omavalitsusi.

Siiski küsivad omavalitsusjuhid: kuidas kahe vaese valla liitmine aitab rikkust luua?

Oleme hädas monoalevitega, kunagi olid probleemipesad Püssi ja Võhma, nüüd Tootsi. Kuidas aitaks haldusreform lahendada Tootsi probleeme?

Läinud nädalal hakkas kõlama sotsiaalteadlaste hääli, et loosung ”Võid kindel olla!” kuulutab seisakuideoloogia pealetungi.

Teisisõnu: edasiviivad ideed on otsas, kriisiga on tootsilikult ”hea, et niigi läits” ja see, mida pakutakse stabiliseerumise pähe, on tegelikult hangumine. Paremal juhul üritatakse viia riigieelarve 2014. aastaks tasakaalu. Tundub, et skeptikute hääled kõlavad valjemalt.

Seega: kes aias, on teada – Reformierakond ja IRL.

Mis saias, on teadmata, aga tundub ebatõenäoline, et pagarid panevad sinna rosinaid nii, et mustab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles