Emakeelepäeva tähistasid koolid põnevalt

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emakeelepäev Tõstamaa keskkoolis:
Silvia Paluoja autogramme jagamas.
Emakeelepäev Tõstamaa keskkoolis: Silvia Paluoja autogramme jagamas. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Emakeelepäeval kohtusid Tõstamaa õpilased Pärnu Postimehe tegijatega, Häädemeestel kirjutas-kujundas paarsada last raamatut ja Pärnu-Jaagupis lugesid luuletusi viie kooli lapsed.

Häädemeeste keskkooli raamatukoguõpetaja Merike Pruuli luges näitena ette 1. klassi õpilase Elsbet Muhu loo “Tõbine Tõnu”, kus väike kirjutaja kasutab t-tähte väga oskuslikult, alustades lugu sõnadega “Tõbine Tõnu tahab teed, ta tõttab toreda tädi Tiina tarre” ja lõpetades: “Tee toime toob Tõnule tervise tagasi.”

Raamat tulevikku

Õpetaja Pruuli jutu järgi on koolis emakeelepäeval tavakohaselt koostatud ja lahendatud ristsõnu, kuid tänavu otsustati teha teistmoodi ja paarsada õpilast kirjutas kaunis emakeeles lookese, lisades sellele joonistuse. Leheküljepikkustest tekstidest kujuneb raamat, mida autoritelgi on aastate möödudes huvitav lugeda.

Häädemeeste keskkooli raamatukogus saab eile kirjutatud-kujundatud, emakeeleõpetajate juhendamisel vormunud tekstidest koostatud näitust peagi vaadata, emakeelepäevaks sättis aga raamatukoguõpetaja kokku Eesti keelemehi tutvustava väljapaneku.

Maapiirkonna koolides tähistati 14. märtsi erinevalt. Pärnu-Jaagupi gümnaasiumis jätkub eile alanud emakeelenädal. Kooli noorsootöö projektijuht Anne Alus ütles, et tavakohaselt toimus Pärnu-Jaagupis piirkondlik emakeelepäev, kaasatud oli Are, Koonga, Vahenurme ja Kergu kooli 3. klasside poolsada õpilast.

Aluse sõnutsi oli tänavune teema omaloomingulised luuletused kodust ja kodumaast ning lühinäidendid ja elevust tekitas Vahenurme lasteaia-algkooli esituses kahekõne “Turist ja eestlane”.

Riiklik tähtpäev algas Pärnu-Jaagupi koolis hümni, direktor Lembit Rebase avasõnade ja “Oma riigi” peaministri, õpilasesinduse presidendi Külli Reiseli pöördumisega.

“Algklassidel jätkub emakeelenädal, lahendada tuleb eri ülesandeid, kaasatud on kooliraadio,” mainis Alus.

Lehetegijatega silmitsi

Tõstamaa keskkool valis emakeelepäeva teemaks ajakirjanduskeele ja uudiste kirjutamise ja huvitus, missugust hüva nõu on anda oma ajalehe Koolivaim tegijatele.

“Ilusat emakeelt igasse päeva!” soovis õpetaja Mari Lühiste trepisaalis, kuhu koolipere oli keeleminuteid kuulama kogunenud.

Emakeelest ja Kristjan Jaak Petersoni tähtsusest rääkis tema 210. sünniaastapäeval 11. klassi õpilane Andreas Leerima.

Vanemate klasside õpilastele kõneles ajalehe- ja uudiste keelest ning kohtus koolilehe tegijatega Pärnu Postimehe veebiväljaande toimetaja Veste Roosaar ja meediafotode nõudeid selgitas fotograaf Urmas Luik.

Seda, mille poolest ja kas erineb ajakirjaniku töö paberlehes ja veebiväljaandes, selgitasid nooremate klasside õpilastele Tõstamaa mõisakooli kaunis saalis reporter Silvia Paluoja ja veebilehe toimetaja Raido Keskküla.

Kuulajad esitasid särtsakalt küsimusi ja küsisid autogramme, mille andjad loodavad, et emakeelepäeva väärtustamine aitab eesti keele kestmisele kaasa.

“Head ja rikast emakeelt kõneldes ja kirjutades teeme iga päev ühe väikese keeleteo, millest kokku kasvab meie kõigi ühine ja suur keeletegu – hea eesti keel,” rääkis president Toomas Hendrik Ilves 2010. aasta keeleteo väljakuulutamisel Vastseliinas.

Maailmas räägib eesti keelt emakeelena hinnanguliselt 1 070 000 inimest, neist väljaspool Eestit umbes 130 000, suuremad eestikeelsed kogukonnad asuvad Soomes, Rootsis, Venemaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles